Hlavní obsah

První seniorky dostaly výchovné. Pro některé směšná částka, jiné ho chválí

Foto: Shutterstock.com

Mají tři nebo i víc dětí. Zvýšení důchodu za výchovné si seniorky považují, většinou je ale pohltí inflace. Ilustrační snímek.

Reklama

Vychovaly tři a více dětí a od ledna jim tak vzroste důchod v řádu tisíců korun. Oslovené důchodkyně výchovné oceňují. Pro některé je to zásadní finanční injekce, pro jiné ale jen symbolické gesto.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V lednu penzistkám automaticky stoupne důchod o 500 korun za vychované dítě. Redakce Seznam Zpráv oslovila sedm žen, které důchod pobírají a mají tři a více dětí, aby popsaly, jak výrazná finanční injekce pro ně toto navýšení představuje.

Všech sedm seniorek se shodlo na tom, že výchovné vítají jako jeden z prvních jasně čitelných kroků, kterým vláda oceňuje matky za jejich péči o děti.

Zdeňka z Prahy, která vychovala tři děti, ovšem popisuje, že patnáct set korun výchovného nedorovná její důchod s tím manželovým. Oba přitom podle jejího vyjádření vydělávali podobně a měli i podobné kariéry převážně ve školství.

„A docela mě zamrzelo, že můj muž, který už je taky v důchodu, má podstatně více peněz na důchod než já, když jsem musela zůstat doma a nemohla jsem pracovat,“ říká Zdeňka s tím, že reálně měl manžel až doposud o pět tisíc korun vyšší penzi.

„Přiznám se, vznikla mírná závist, nemyslím to ale ve zlém,“ říká žena a popisuje, že ještě pracuje, takže reálně teď má vyšší příjmy než manžel.

Podobné zkušenosti má i Daniela, matka čtyři dětí. „Je všeobecně známo, že ženy mají menší důchod než muži. Já jsem třeba měla i přes vysokou školu nižší důchod než moje švagrové, které vysokou školu nevystudovaly. Přičítala jsem to tomu, že jsem byla dlouho doma s dětmi,“ říká seniorka z Vysočiny a přiznává, že ji to vždycky štvalo.

Daniela je také z oslovených žen první, které už lednový důchod i s navýšením dorazil.

Dobře, že výchovné není zastropované

Dvě penzistky s největším počtem dětí – šesti a osmi – shodou okolností obě z Prahy a obě s křestním jménem Jana se staví k příspěvku nejvlažněji, přestože obě zdůrazňují, že je navýšení potěšilo.

Jana s osmi dětmi považuje pětisetkorunové navýšení za vychovaného potomka za nedostatečnou částku. „Jako ohodnocení celoživotního úsilí, to mi přišlo jako směšná částka. Vychovala jsem osm dětí, které společnosti prospívají, polovina má vysokoškolské vzdělání,“ říká seniorka, jejíž manžel stále pracuje jako představitel církve.

Oceňuje, ale i ve vztahu k vícečetným rodinám, že u výchovného nedošlo k zastropování například na „tří a více dětí“. „To by mi přišlo jako protiromské a já si říkala, že to zase zastropují na třech nebo čtyřech dětech. Jsme ráda, že uznali celkový počet dětí,“ zmiňuje žena.

500 korun jako výchovné k důchodu

Seniorky, které už penzi pobírají, dostanou lednovou výplatu automaticky navýšenou. Ovšem ženy, které se teprve do důchodu chystají, budou muset zažádat i o výchovné.

Podobně to platí i pro muže – musí si zažádat, a to i v případě, že už důchod pobírají a ve větší míře se starali o děti. Penzisti tak musí učinit do 31. 12. 2024, jinak jejich nárok na výchovné zanikne.

Žádost o výchovné je možné vyplnit on-line zde.

Česká správa sociálního zabezpečení a Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) zde na svých stránkách detailně rozebírají i různé sporné situace, kdo a kdy má na výchovné nárok. Tady několik příkladů:

Platí výchovné i na osvojené dítě?

„Dítětem se rozumí dítě vlastní nebo osvojené, ale též dítě převzaté do péče nahrazující péči rodičů na základě rozhodnutí příslušného orgánu,“ stojí v oficiální reakci.

Jak se posuzuje rozsah výchovy?

„Za osobu, která výchovu zajišťovala ve větším rozsahu, bude považována ta z pečujících osob, v jejíž kariéře se v největší míře projevovaly složky výchovy, které mohly negativně ovlivnit délku doby zaměstnání a výdělky pečující osoby, tedy kdy péče musela být zajišťována ‚na úkor‘ možné pracovní aktivity,“ reaguje MPSV na svých stránkách.

Existuje řešení pro případ sporů mezi pečujícími osobami ohledně rozsahu výchovy?

Takové spory bude řešit okresní správa sociálního zabezpečení v rámci speciálního správního řízení. „Využije k tomu všechny důkazní prostředky, které jí správní řád nabízí, například listiny nebo výslechy svědků. Jde o krajní řešení, proto je lepší, když jeho použití nebude nutné, tedy když se pečující osoby na rozsahu výchovy dohodnou,“ odpovídá na otázku MPSV a dodává, že rozhodnutí bude přezkoumatelné i po soudní linii.

Druhá Jana se šesti dětmi také zdůrazňuje, že všichni její potomci vystudovali a že její rodina nečeká, co stát dá. „Hřeje mě, že mě tato vláda ocenila. Jsem spokojená, ale ty tři tisíce pro mě nehrají takovou roli. Žijeme skromně a měsíčně nás domácnost stojí asi 11 tisíc korun,“ říká penzistka s tím, že na svůj důchod není odkázaná, protože se o ni padesát let stará manžel.

Zmiňuje, že kvůli výchově dětí nepracovala celkově 28 let. Reálně tak doteď pobírala důchod kolem 10 tisíc korun a aktuálně i s dalším navyšováním jí vzroste na necelých 15 tisíc korun.

Peníze pro vnoučata, na uhlí i na pohřeb

Naprostá většina žen přitom zmiňuje, že samotné navýšení penzí pro ně neznamená, že si budou moci dovolit vyšší životní styl. Povětšinou tvrdí, že výchovné se rozpustí v rostoucích nákladech a zdražujících se potravinách.

„Vlastně se to hodí, že to rozpustíme v normálních běžných útratách, které máme,“ říká Jana s osmi dětmi.

Jasný plán, na co peníze využijí, tak mají jen dvě oslovené seniorky: Marie z Olomouckého kraje, které je přes devadesát let, a Hana z Liberecka.

„Výchovné mi hodně pomůže, koupím uhlí. A zaplatím další věci,“ říká první zmíněná seniorka s tím, že žije se svým nejmladším padesátiletým synem a mají rozdělené výdaje za dům. Paní Marie pobírala i s vdovský důchodem 18 tisíc korun, aktuálně bude mít přes 22 tisíc.

Paní Hana z Libereckého kraje s pěti dětmi zase zmiňuje, že si hodlá dávat peníze bokem na pohřeb a vesele dodává, že je původem z Moravy, kde to je běžné.

„Zjišťovala jsem, kolik stojí pohřeb, ten teď stojí 100 tisíc korun, tak šetřím, aby to děti nemusely platit,“ říká Hana a dodává, že má také 13 vnoučat, takže se peníze budou hodit i na jejich narozeniny.

Jako vdova přitom mluví ze všech žen nejsugestivněji o tom, že v posledních měsících zažívala horší časy, a to i přestože jí děti pomáhaly a koupily jí například novou pračku, když se ta stará pokazila.

„Když vše zdražilo, tak jsem si sedla a napsala jsem si, co k životu nepotřebuji. A tak jsem to dávala,“ říká s tím, že měla do konce roku důchod kolem 14 tisíc korun. Výchovné tak považuje za velkou pomoc.

Spokojená je i Hana ze Středočeského kraje, která vychovala tři děti. Mluví o tom, že jako učitelka měla kvůli dříve nižším platům podprůměrný důchod, který se aktuálně dorovnal.

„Nestěžuji si, že mám málo. Měla jsem slabší průměr, možná podprůměr a teď už jsem průměr,“ říká žena s tím, že aktuálně bude pobírat důchod 19 200 korun. Také mluví o tom, že peníze mimo jiné použije, aby udělala radost svým deseti vnoučatům.

Reklama

Doporučované