Hlavní obsah

Bývalý americký prezident Donald Trump stane v úterý před soudem

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump během setkání s příznivci v texaském Waco, 25. března 2023.

Reklama

aktualizováno •

Bývalý prezident, který je vyšetřován pro pokus o státní převrat, byl ve čtvrtek obviněn velkou porotou kvůli platbám uskutečněným během prezidentské kampaně v roce 2016. K soudu má být předveden v úterý odpoledne.

Článek

Bývalý americký prezident Donald Trump v úterý odpoledne stane před soudem v New Yorku. S odkazem na úřady Spojených států o tom informovala agentura AP. Doprovázet by ho u soudu měli příslučníci tajných služeb.

Velká porota newyorského soudu obvinila republikánského exprezidenta Trumpa za roli, kterou sehrál v případu platby pro pornohvězdu Stormy Danielsovou ve čtvrtek.

Jak uvádí na svých stránkách list The New York Times (NYT), přesné znění obvinění zatím není známo. Podle NYT žalobci pracující pro okresního státního zástupce Alvina L. Bragga pravděpodobně požádají v nejbližších dnech Trumpa, aby se vzdal a čelil obviněním. „Tato obvinění budou známa, jakmile bude Donald Trump předvolán,“ dodává list.

Trumpův obhájce Joe Tacopina podle televize CNN uvedl, že jeho klient bude obžalován pravděpodobně počátkem příštího týdne.

Případ se soustředí na utajenou platbu Danielsové v době, kdy Trump vedl kampaň za zvolení do Bílého domu. Kromě toho čelí bývalý prezident dalším více než 30 bodům obvinění z podvodů, tvrdí CNN s odvoláním na dva nejmenované zdroje.

Odpovědi na nejdůležitější otázky celého případu:

Sotva porota obvinění Donalda Trumpa odsouhlasila, okresní státní prokurátor již obdržel výhrůžku smrtí. Exprezident prý hodlá proti „nespravedlnosti“ bojovat. Seznam Zprávy mají odpovědi na nejdůležitější otázky celého případu.

Sama Danielsová, občanským jménem Stephanie Cliffordová, vypověděla, že měla s Trumpem sexuální styk v roce 2006, kdy byl ženatý. V roce 2016 jí mělo být nabídnuto 130 tisíc dolarů (v přepočtu tedy necelé tři miliony korun), když bude o aféře mlčet. Peníze jí podle jejích slov předal bývalý Trumpův právník Michael Cohen, který v kauze také svědčil v neprospěch exprezidenta.

„Nikdo nestojí nad zákonem,“ zareagoval na Trumpovo obvinění advokát Clark Brewster, který hájí zájmy Stormy Danielsové. „Obvinění Donalda Trumpa není důvod k radosti. Ať zvítězí pravda a spravedlnost,“ dodal.

Agentura AP v této souvislosti píše, že se Trump stal historicky prvním bývalým prezidentem Spojených států, který čelí obvinění z trestného činu.

„Jsem si jist, že tento hon na čarodějnice se prudce obrátí proti (současnému prezidentovi) Joeovi Bidenovi,“ uvedl Trump podle ČTK ve svém prohlášení. Naznačil, že za obviněním stojí levice, která se tímto údajně má snažit Trumpa poškodit.

Na své síti Thruth si také postěžoval na soudce, který se bude v úterý jeho případem zabývat. „Soudce ‚přidělený‘ k mému případu honu na čarodějnice, ‚případu‘, který se NIKDY PŘEDTÍM NEDĚLAL, MĚ NENÁVIDÍ,“ napsal Trump. „Jmenuje se Juan Manuel Marchan a byl vybrán Braggem a státními zástupci,“ dodal.

Server HuffPost připomíná, že Trump často prohlašoval, že jeho činy coby prezidenta budou historické: „Teď má další nárok na zápis do historie. Stal se prvním z bývalých prezidentů, kdo byl obviněn z trestného činu. Již předtím vstoupil do dějin tím, že se stal jediným prezidentem, který byl dvakrát obžalován.“

Trump od počátku jakékoli pochybení odmítá. Ve čtvrtek označil podle NYT hlasování velké poroty na Manhattanu za „politické pronásledování a zasahování do voleb na nejvyšší úrovni v historii“.

Připomeňte si

„Hlavní republikánský kandidát a bývalý prezident Spojených států bude příští týden v úterý zatčen,“ stojí v sobotním vyjádření amerického exprezidenta Donalda Trumpa. K příspěvku na své vlastní sociální síti Truth Social vyzval své podporovatele, ať protestují a vezmou si „zpět svou zemi“.

Trump se totiž navzdory prohraným volbám o setrvání v Bílém domě rozhodl znovu ucházet o republikánskou nominaci na prezidenta.

V posledních dnech stupňoval své výzvy k příznivcům, aby povstali proti prokurátorům v New Yorku i jinde. Jeho rétorika hodně připomínala slova, jimiž podněcoval své příznivce před tím, než 6. ledna 2021 zaútočili kvůli „ukradeným volbám“ na Kapitol.

I kvůli útoku na Kapitol čelí Trump vyšetřování. Zvláštní výbor amerického Kongresu, který se případem zabývá, na sklonku roku jednohlasně doporučil ministerstvu spravedlnosti Trumpa obžalovat ze čtyř zločinů, a to včetně napomáhání vzpouře.

Přes 44 procent republikánských voličů se domnívá, že by Trump měl kvůli obviněním z nadcházejících voleb odstoupit, připomněla agentura Reuters průzkum z minulého týdne, který si objednala u ústavu Ipsos. Přesto se mu nabízí velké podpory mezi jeho republikánskými kolegy.

Dokonce jeho jeden z nejnadějnějších konkurentů v souboji o nominaci do prezidentských voleb, floridský guvernér Ron DeSantis odsoudil obvinění jako „odporující americkým hodnotám“ a ujistil, že jeho stát, kde bývalý prezidentem sídlí, nevyhoví žádosti z New Yorku o Trumpovo vydání.

Stejnou neochvějnou podporu vyjádřil i republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy. Podle něj „americký lid nebude tolerovat tuto nespravedlnost“ a „bezprecedentní zneužití moci“ ze strany prokurátora Bragga.

Aktualizace: Doplnili jsme, kdy stane Trump před soudem.

Reklama

Doporučované