Hlavní obsah

Doping ruské krasobruslařky potvrzen, MOV žádá rychlé vyšetření

Foto: Profimedia.cz

Kamila Valijevová během tréninku v Pekingu v pátek 11. února.

Reklama

Doping patnáctileté ruské krasobruslařky Kamily Valijevové byl potvrzen. Mezinárodní testovací agentura uvedla, že závodnice měla v prosinci při národním šampionátu v Petrohradu pozitivní test na zakázanou látku trimetazidin.

Článek

Vážná komplikace pro zlatou medailistku ze soutěže družstev z právě probíhajících olympijských her v Pekingu. Právě kvůli podezření na doping u mladé ruské sportovkyně se dodnes neuskutečnil medailový ceremoniál, který byl z tohoto důvodu odložen, informuje stanice BBC.

V pondělí to přitom pro ruský výběr vypadalo jako snový start do krasobruslařských soutěží. Výběru, jenž kvůli státem podporovanému dopingu z minulých let startuje pod názvem Ruský olympijský výbor, se podařilo obhájit prvenství z domácích her v Soči v roce 2014. O devět bodů za sebou nechali výběr Spojených států, na bronzové pozici pak skončilo Japonsko.

Jenže den po úspěchu akreditovaná laboratoř ve Stockholmu informovala o pozitivním testu na doping. Ruská antidopingová agentura Valijevové dočasně pozastavila činnost, kterou ale obnovila hned další den po protestu krasobruslařky.

Valijevová měla pozitivní test na látku trimetazidin, která se používá k léčbě anginy pectoris, ale je na seznamu zakázaných látek Světové antidopingové agentury, kde je klasifikována jako takzvaný srdeční metabolický modulátor, a podle agentury bylo prokázáno, že zlepšuje fyzickou výkonnost.

Mezinárodní testovací agentura uvedla, že Valijevové vyšel pozitivně vzorek, který si nechala odebrat na Štědrý den na ruském mistrovství v krasobruslení v Petrohradu.

Právě kvůli rozhodnutí ruské agentury se podle testovací agentury Mezinárodní olympijský výbor (MOV) obrátil na Sportovní arbitrážní soud (CAS), který má rozhodnout o dalším pokračování Valijevové na letošních hrách. Krasobruslařku totiž čeká individuální olympijská soutěž, která začíná již v úterý.

Mezinárodní olympijský výbor podezření na doping dlouho nekomentoval s přihlédnutím na věk olympioničky. Aktuálně ale apeluje především na rychlé vyšetření případu. „Chceme to maximálně urychlit. Pracujeme tak rychle, jak to jen jde,“ řekl mluvčí MOV Mark Adams a varoval před „divokými“ spekulacemi. „Právní případy mohou být složité, ale je důležité, aby se lidem dostalo spravedlnosti,“ dodal Adams.

„Je důležité, aby proběhl spravedlivý proces a byla chráněna integrita sportu. Doufáme, že se to rychle vyřeší a medailisté dostanou medaili, kterou si zde v Pekingu zasloužili,“ uvedl také mluvčí MOV.

Ruští sportovci na hrách soutěží pod názvem Ruský olympijský výbor kvůli zákazu od Světové antidopingové agentury z roku 2019 za státem podporovaný dopingový program. Mezi 17. prosincem 2020 a 17. prosincem 2022 nemůže žádný sportovec reprezentovat Rusko na olympijských hrách, paralympiádě nebo mistrovství světa pod názvem své země, ale jen jako reprezentant Ruského olympijského výboru. Zákaz, který měl původně trvat čtyři roky, nakonec CAS zkrátil na polovinu.

Reklama

Doporučované