Hlavní obsah

Druhý Remek? Čech se dostal do záložního týmu astronautů ESA

Foto: ČTK

Český stíhací pilot Aleš Svoboda se stal členem rezervního týmu Evropské kosmické agentury. (archivní snímek)

Reklama

Z Česka se o pozici astronauta ve vesmírném programu ucházelo 165 mužů a 37 žen. V konkurenci celkově víc než 22 tisíc kandidátů z Čechů uspěl jen stíhací pilot Aleš Svoboda.

Článek

Evropská kosmická agentura (ESA) představila nový tým astronautů pro vesmírný program. „Máme téměř 50 procent žen,“ řekl generální ředitel ESA Josef Aschbacher a dodal, že v konečném výběru jsou dobře zastoupeny i různé země Evropy.

Členem záložního týmu se stane i český stíhací pilot Aleš Svoboda. Česko dosud má jediného astronauta, respektive kosmonauta. V roce 1978 se do vesmíru na palubě sovětské lodi podíval Vladimír Remek, ESA se k němu hlásí jako k prvnímu evropskému kosmonautovi. Do té doby se totiž do vesmíru dostali jen lidé z USA a Sovětského svazu.

Svoboda získal magisterský titul v oboru vojenské technologie na Univerzitě obrany v Brně. V roce 2013 se přihlásil na Leteckou univerzitu Vzdušných sil Spojených států amerických v Alabamě v USA, kde absolvoval mezinárodní školu a školu pro důstojníky letek.

Na Fakultě vojenských technologií Univerzity obrany v Brně se později zabýval leteckou a raketovou technikou. Doktorát získal v roce 2017. Během studií Aleš absolvoval stáž na velitelství Vzdušných sil AČR v Praze.

V české armádě podle agentury ČTK zahájil výcvik v roce 2005, v roce 2008 se pak stal plnohodnotným pilotem Vzdušných sil Armády České republiky. V roce 2016 dále absolvoval specializovaný pilotní výcvik ve švédském Såtenäs, stojí v jeho profilu na webových stránkách ESA. Momentálně působí na základně v Čáslavi.

„Velký úspěch českých vesmírných aktivit. Evropská kosmická agentura vybrala armádního pilota Aleše Svobodu za člena rezervního oddílu nového týmu svých astronautů. Uspěl v obrovské konkurenci více než 22 tisíc kandidátů z celé Evropy. Gratuluji!“ napsal na twitter ministr dopravy Martin Kupka.

Svobodův úspěch na twitteru vyzdvihla i samotná Armáda České republiky. „Z gripenu až do raketoplánu. Náš stíhač Aleš Svoboda se dnes stal rezervním astronautem. Je mezi TOP 17 lidmi, kteří se jednou dost možná podívají do vesmíru,“ stojí v příspěvku.

Nový tým astronautů doplní i zdravotně postižený člověk. Brit John McFall se tak může stát prvním zdravotně postiženým člověkem, který se vydá do vesmíru. McFall je paralympijský sprinter z hrabství Surrey, který přišel o nohu při nehodě na motorce, když mu bylo 19 let.

Než se však bude moci vydat do vesmíru, může to trvat několik let, pokud k tomu vůbec dojde. Britský web BBC připomněl, že astronaut Tim Peake absolvoval výcvik u ESA v roce 2009, do vesmíru se ale vydal až v roce 2016.

Do projektu se podle agentury ČTK přihlásilo přes 200 Čechů, 165 mužů a 37 žen. Celkem kandidátů bylo přes 22 tisíc. ESA otevřela výběrová řízení na pozice astronautů a astronautů s tělesným postižením v loňském roce. Jednalo se o první výzvu pro nové uchazeče o pozici astronauta od roku 2008.

Reklama

Doporučované