Hlavní obsah

Erdogan možná přijde o politického soka. Starosta Istanbulu byl odsouzen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: quetions123, Shutterstock.com

Starosta Istanbulu Ekrem Imamoglu by v případě potvrzení verdiktu mohl přijít o místo.

Reklama

Istanbulský starosta Ekrem Imamoglu byl ve středu odsouzen za urážku volební komise ke dvěma rokům a sedmi měsícům vězení. Otevírá to cestu k jeho sesazení, pokud rozsudek potvrdí soud vyšší instance, píše agentura Reuters.

Článek

O Imamogluovi se mluví jako o jednom z nejvážnějších opozičních soupeřů současného prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v prezidentských volbách, které se uskuteční příští rok.

Součástí dnešního trestu je i zákaz výkonu volených funkcí. V případě potvrzení rozsudku tak Imamoglu přijde o post starosty. Trest by mu také mohl zabránit v účasti v prezidentských volbách příští rok v létě.

Imamoglův advokát už ohlásil, že se proti rozsudku odvolá, napsala agentura AFP.

Prokuratura chtěla poslat Imamoglua do vězení až na čtyři roky, protože se podle ní dopustil v roce 2019 urážky členů nejvyššího volebního orgánu v Turecku.

Turecko vyhrožuje vpádem do Sýrie

Turecko už zahájilo leteckou odvetu za útoky, které připisuje prokurdským milicím. Prezident Recep Tayyip Erdogan ale nevylučuje ani pozemní úder v Sýrii i Iráku.

Teroristický útok na istanbulské nákupní třídě Istiklal se může stát startovním výstřelem k rozsáhlé eskalaci násilí v sousední Sýrii. Po víkendových náletech turecké armády hrozí prezident Erdogan i pozemní invazí.

Imamoglu tehdy komentoval rozhodnutí úřadu zrušit komunální volby, v nichž tento politik z opoziční Lidové republikánské strany (CHP) vyhrál. Řekl mimo jiné, že takové rozhodnutí mohli udělat jen idioti, a opakované volby vyhrál opět. Starosta tvrdí, že jeho slova se netýkala členů orgánu, ale že jen reagoval na jiné výroky ministra vnitra.

Podle kritiků byla obžaloba politicky motivovaná a jejím cílem je odstranit z politiky jednu z nejpopulárnějších postav turecké opozice.

Podle serveru Bianet se před radnicí největšího tureckého města shromáždilo na podporu Imamogluovi několik tisíc lidí.

Reklama

Doporučované