Hlavní obsah

Erdogan vyhoví Putinovi. Turci postaví distribuční centrum pro ruský plyn

Foto: Profimedia.cz

Ruský dělník v kompresorové stanici spadající pod plynovod TurkStream.

Reklama

Ruský prezident Vladimir Putin nabídl na jednání v Astaně svému tureckému protějšku přesměrování plynu určeného pro Nord Stream do Turecka a vybudování centra pro jeho distribuci. Erdogan souhlasí.

Článek

Turecko postaví spolu s Ruskem distribuční centrum pro ruský plyn. Stát by mělo v Thrákii na severozápadě země. Novinářům to v pátek oznámil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

„Společně s panem Putinem jsme v Astaně instruovali ministerstvo pro energetiku a přírodní zdroje a příslušné instituce na ruské straně, aby spolupracovaly,“ citoval Erdogana server Middle East Eye s tím, že pro distribuční centrum naleznou to nejlepší místo.

Turecké ministerstvo nejdříve spolu s Gazpromem vypracují zprávu o proveditelnosti projektu, kterou pak předloží vůdcům k posouzení. V úvahu budou brát mimo jiné i bezpečnost – distribuční centrum pro Evropu potřebuje Rusko právě kvůli sabotáži, k níž došlo v Baltském moři na obou větvích plynovodu Nord Stream.

Analýza

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan umně balancuje mezi válčícími stranami. Přijatelný zůstává pro Rusko, s nímž má komplikovaný vztah, i pro Ukrajinu.

Rusko a Turecko spojují dva aktivní plynovody, jeden z nich – TurkStream – vede podél Černého moře a západním Tureckem poblíž Thrákie.

Putin tento týden oznámil, že ruské úřady zadržely několik lidí podezřelých z pokusu o útok na TurkStream. Ukrajina později obvinila Rusko, že plynovod samo poškodilo, aby na ni mohlo sabotáž svést.

Reklama

Související témata:
TurkStream

Doporučované