Hlavní obsah

EU hrozí další zemi ztrátou fondů. Nelíbí se jí řecké zacházení s migranty

Foto: Nicolas Economou, Shutterstock.com

Uprchlíci připlouvající na člunu z Turecka do Řecka. Ilustrační snímek.

Reklama

Řecko dlouhodobě odmítá, že by při ochraně unijních hranic bránilo vstupu migrantů na své území z Turecka násilím. Země se letos potýká s větší migrační vlnou přes pozemní hranice s Tureckem i na své ostrovy v Egejském moři.

Článek

Řecko by mohlo přijít o peníze z unijních fondů, pokud nebude dodržovat lidská práva a nezastaví „násilné“ vracení migrantů do Turecka. Podle agentury Reuters to řekla ve čtvrtek po setkání s řeckými vládními činiteli evropská komisařka pro vnitřní záležitosti Ylva Johanssonová.

„Ochrana vnějších hranic EU před ilegálními vstupy je povinnost… Násilné a ilegální deportace migrantů musí přestat,“ napsala na Twitteru komisařka Johanssonová. „Prostředky z fondů souvisejí s dodržováním základních práv,“ dodala.

Uvedla ale také, že ji zástupci řecké vlády informovali o novém systému, který by od září měl dodržování základních práv zajistit. Bližší údaje k tomu ale neposkytla ona ani řecká strana.

Na násilné vytlačování příchozích migrantů zpátky do Turecka organizované řeckou policií nedávno upozornilo vyšetřování, které vedli novináři z britského deníku The Guardian a francouzského listu Le Monde. Se stejným zjištěním přišla i televize Al-Džazíra.

Migranti na řecko-tureckých hranicích novinářům popsali, jak je řecká policie donutila vyvážet jiné migranty do Turecka. „Zeptali se mě, jestli s nimi nechci pracovat měsíc, maximálně dva. Ne za peníze, ale že bych za práci dostal azyl,“ řekl stanici Al-Džazíra jeden muž, jenž nechtěl zveřejnit své pravé jméno. „Také mi řekli, že si můžu vzít všechno, co vzali lidem, kteří byli zatlačeni,“ vysvětluje.

Podrobněji jsme zjištění popisovali v tomto článku:

Dva vysoce postavení řečtí důstojníci potvrdili, že policie migranty pak využívá jako „zástupce“. Tedy lidi, kteří slibují lidem azyl, ale po jejich příjezdu je verbují k práci s policií. Oficiálně ale Atény taková tvrzení odmítají.

Řecký ministr pro migraci Notis Mitarakis v pondělí v Evropském parlamentu vyzval EU, aby Řecku více pomohla v ochraně vnějších hranic. „Očekávali bychom aktivnější roli unijních institucí ve výzvě Turecku, aby plnilo své závazky,“ řekl také Mitarakis. „Podle četných svědectví žadatelů o azyl turecké úřady ilegální přechody hranic do Řecka podporují,“ dodal.

Řecko se v posledních měsících potýká s výrazným nárůstem migrační vlny. Koncem května ministr civilní obrany Takis Theodorikakos řekl, že bezpečnostní složky chránící hranice od začátku roku zabránily na pozemní hranici s Tureckem ilegálnímu přechodu asi 40 tisíc migrantů. Podle agentury AFP je migrační vlna do Řecka letos silnější, než byla ve stejném období loni.

Podle Úřadu Vysokého komisaře pro uprchlíky (UNHCR) dorazilo letos do Řecka z Turecka na 5 100 migrantů, loni to bylo za celý rok 9 150 běženců. Do Řecka, Španělska, Itálie, na Kypr a na Maltu se letos podle UNHCR dostalo na 47 tisíc běženců.

Podle agentury Reuters očekávají tyto středomořské země letos přes 150 tisíc běženců, i kvůli tomu, že ruská válka na Ukrajině zvyšuje ceny potravin a v některých afrických zemích způsobuje jejich nedostatek.

Reklama

Doporučované