Hlavní obsah

Europoslanci dočasně zařadili plyn a jádro mezi zelené investice

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Evropský parlament na zasedání schválil dočasné zařazení plynu a jaderné energie mezi zelené investice. Ilustrační foto.

Reklama

Hlavním cílem je zbavit se závislosti na uhlí a ropě. Kritici poukazují na to, že jádro a zemní plyn nejsou obnovitelné zdroje.

Článek

Poslanci Evropského parlamentu podpořili dočasné zařazení jádra a plynu mezi zelené investice. Na plénu odmítli námitku proti takzvané taxonomii prosazovanou zvláště levicovými frakcemi.

Zařazení jádra a plynu mezi zelené investice přitom v červnu odmítly dva klíčové výbory Evropského parlamentu. Členové výborů pro hospodářství a životní prostředí tehdy schválili usnesení proti taxonomii.

Cílem pravidel, která podporuje většina členských zemí včetně Česka, je motivovat investory k podpoře energií nahrazujících například ropu či uhlí. Dnešním hlasováním padla poslední překážka pro přijetí těchto pravidel.

Proti zahrnutí plynu a jádra mezi zelené investice hlasovalo 278 zákonodárců, podpořilo ho 328 poslanců. Pro odmítnutí přitom bylo potřeba 353 hlasů.

Odpůrci jádra a plynu argumentovali zejména tím, že tyto zdroje nejsou ekologické, a nelze je proto využívat při přechodu na čisté hospodářství. Jejich stoupenci naopak tvrdí, že bez těchto dvou zdrojů se EU nedokáže zbavit zejména uhlí, které produkuje výrazně větší emise.

Gregorová: Plyn prosadili ruští lobbisté

Česká pirátská europoslankyně Markéta Gregorová před hlasováním v televizní debatě řekla, že plyn do hlasování společně s jádrem prosadili ruští lobbisté a znamená to podporu války.

„Tohle tam neprosadil nikdo jiný než mimo jiné ruští lobbisté; plynárenská lobby. Protože věděli, že kdyby to bylo jenom o plynu, tak to neprojde,“ argumentovala Gregorová s tím, že jádro naopak podporuje.

„Co ale my nechceme, je, aby právě do tohoto začal spadat plyn, protože se to samozřejmě vzhledem k propojenosti globálních trhů začne týkat i ruského plynu a opět budeme podporovat a financovat válku,“ řekla česká europoslankyně.

Piráti jsou přitom v českém parlamentu součástí vládní koalice. A vláda jako taková zahrnutí plynu a jádra mezi takzvané zelené investice podporuje. Krátce před hlasováním to v europarlamentu potvrdil i český premiér Petr Fiala (ODS).

„Jaderná energie a plyn jako dočasný zdroj z bezpečných zemí jsou pro řadu členských států jediným nástrojem, jak v následujících letech dosáhnout našich společných klimatických cílů,“ apeloval Fiala.

Reklama

Doporučované