Hlavní obsah

Evropa má plán, jak snížit množství plastového odpadu

Foto: Profimedia.cz

Průměrný Evropan vyprodukuje za rok 180 kg obalového odpadu. Snímek je ilustrační.

Reklama

Evropská unie navrhuje zákaz zbytečných obalů, jako jsou např. minišampony v hotelech a také povinné systémy zálohování. Do roku 2030 chce snížit množství obalového odpadu o 5 %.

Článek

Evropská unie ve středu představila nový plán v boji s narůstajícím množstvím plastového odpadu. Návrh se zaměřuje zejména na redukci obalových materiálů a jeho součástí jsou také povinné systémy zálohování a vracení jednorázových plastových lahví od nápojů a kovových plechovek. Cílem je rovněž omezit množství obalů v souvislosti s internetovými obchody a dovážkou zboží, píše The Guardian.

Již v roce 2019 přijala EU zákon, který zakazuje nejběžnější plastové předměty na jedno použití, jako jsou plastové příbory, míchátka a brčka, ale úředníci chtějí tentokrát jít ještě dál.

Unijní exekutiva chce v rámci návrhu úplně zakázat „zbytečné obaly“, jako např. malé lahvičky od šamponů v hotelech nebo jednorázové obaly na malé množství ovoce a zeleniny. Restaurace a hotely také nebudou moci k servírování používat jednorázové kelímky a talíře. Nová pravidla budou muset ještě schválit členské země a Evropský parlament.

Mikroplasty byly nalezeny v mořské vodě, placentě těhotných žen nebo v lidské krvi

V mateřském mléce byly poprvé objeveny mikroplasty. Vědci zjištění považují za znepokojivé, i když přesný dopad mikroplastů na člověka zatím není známý.

Opatření usilují o snížení množství obalového odpadu o 5 % oproti hodnotám z roku 2018 do konce tohoto desetiletí a o 15 % do roku 2040, píše agentura Bloomberg.

Předpokládá se, že průměrný Evropan vyprodukuje každý rok 180 kg obalového odpadu a toto číslo by bez zavedení navrhovaných opatření mohlo do roku 2030 vzrůst až o 19 %, uvádí The Guardian.

„Způsob balení zboží by měl být mnohem lepší,“ uvedl výkonný místopředseda Evropské komise Frans Timmermans. „Přílišné množství jednorázových obalů je na obtíž a stále více poškozuje naše životní prostředí.“

„Chceme, aby bylo více obalů opakovaně použitelných, protože samotná recyklace nevyřeší náš problém s vršícím se odpadem. A opakovaně použitelné obaly v dobře fungujícím systému jsou pro životní prostředí mnohem lepší než ty na jedno použití,“ dodal.

Představitelé EU navíc odhadují, že 40 % nových plastů a 50 % papíru se používá v obalech, díky čemuž je toto odvětví významným spotřebitelem nových materiálů.

„Pokud nezměníme současné trendy, objem plastového odpadu by se mohl do roku 2030 zvýšit až o 46 %,“ uvedl Virginijus Sinkevicius, evropský komisař pro životní prostředí.

Velké společnosti jako Nestlé nebo Carlsberg návrh uvítaly a uvedly, že již podnikají kroky ke snížení množství odpadu. Brewers of Europe, obchodní organizace pro pivní průmysl, uvedla, že požaduje přiměřenou regulaci spravedlivou ke všem obchodním odvětvím.

Přesto se očekává, že bude návrh čelit určité opozici ze strany obalového průmyslu a jeho zákazníků, kteří pravděpodobně budou muset platit více za produkty kvůli zřízení recyklačních systémů či hledání alternativních obalových materiálů.

Reklama

Doporučované