Hlavní obsah

Evropská unie poprvé uvalila sankce na izraelské osadníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Podobné sankce na izraelské osadníky zavedly již dříve Spojené státy.

Reklama

Evropská unie poprvé uvalila sankce na izraelské osadníky, kteří se podíleli na útocích na Palestince. První schválení sankcí blokovala Česká republika a Maďarsko.

Článek

Evropská unie v pátek poprvé uvalila sankce na radikální izraelské osadníky. Důvodem jsou jejich útoky na Palestince na okupovaném Západním břehu Jordánu. Členové plánují sankce schválit v písemném řízení. Palestinci chtějí, aby se Západní břeh stal součástí jejich budoucího státu. Izrael ho okupuje v rozporu s mezinárodním právem a část osadníků žádá ještě rychlejší výstavbu osad na tomto území.

S návrhem uvalení sankcí proti izraelským extremistickým osadníkům přišel šéf unijní diplomacie Josep Borrell už loni v prosinci, proti sankcím se však stavěla Česká republika a Maďarsko. Český ministr zahraničí Jan Lipavský uvedl, že Praha uvalení sankce neblokuje, ale vadí jí spojování s postihy vůči Hamásu.

Sankce proti palestinské radikální skupině a proti izraelským osadníkům byly nakonec přijaty odděleně. Podobné kroky provedly i Spojené státy, které uvalily sankce na čtyři izraelské osadníky obviněné z páchání násilí na Palestincích na Západním břehu.

Evropská unie a více než desítka dalších zemí již dříve Izrael vyzvaly, aby přijal konkrétní kroky k zamezení násilí na Západním břehu. Tyto násilnosti se zde objevovaly již před 7. říjnem, po útocích na Izrael došlo k jejich prudkému nárůstu. Jeden z loňských útoků židovských osadníků byl dokonce izraelským vládním činitelem označen za pogrom.

Více o sankcích na izraelské osadníky si můžete přečíst zde:

Reklama

Doporučované