Hlavní obsah

Česko v EU podpořilo humanitární pauzu v Gaze. Proti bylo jen Maďarsko

Foto: Jan Lipavský síť X, Seznam Zprávy

Návrh podpořil i šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti).

Reklama

„Za Česko považuji za důležité, že se klade důraz na mezinárodní humanitární právo i že uznáváme právo státu Izrael na sebeobranu,“ uvedl český ministr Jan Lipavský po jednání se svými unijními kolegy.

Článek

Celkem 26 z 27 zemí Evropské unie vyzvalo k okamžité humanitární pauze v Pásmu Gazy, která by vedla k „udržitelnému příměří“. Oznámil to šéf unijní diplomacie Josep Borrell po skončení dnešního jednání ministrů zahraničí EU. Borrell zbývající zemi nejmenoval; podle informací ČTK jde o Maďarsko, které rovněž zablokovalo jednání o sankcích vůči radikálním židovským osadníkům.

Jak šéf unijní diplomacie uvedl, 26 států souhlasilo s „požadavkem okamžité humanitární pauzy, která by vedla k udržitelnému příměří, k bezpodmínečnému propuštění rukojmí a k poskytnutí humanitární pomoci“.

„Společné vyjádření se týká humanitární situace v Gaze a dopadu zamýšlené vojenské operace vůči městu Rafáh. Za Česko považuji za důležité, že se klade důraz na mezinárodní humanitární právo i že uznáváme právo státu Izrael na sebeobranu,“ uvedl český ministr Jan Lipavský s tím, že jde „o komplexní pohled, který zahrnuje různé pozice, které v Evropě máme“.

Ministři se v pondělí zabývali i dalšími sankcemi vůči teroristickému hnutí Hamás a radikálním židovským osadníkům. Lipavský podle svých slov zopakoval českou pozici, že Praha nemá problém s balíkem jako takovým, jen nechce tyto dvě věci spojovat, tedy nechce, aby „bylo dáváno rovnítko mezi teroristy z Hamásu a extrémní politické aktivisty“. „Myslím, že to všichni jasně pochopili, nicméně pak vystoupil ještě jeden členský stát, který celý balík sankcí zablokoval, a tím debata pro dnešek ustala,“ dodal český ministr s tím, že šlo o Maďarsko.

Reklama

Doporučované