Hlavní obsah

Famfrpál už nebude famfrpál. Americkým hráčům se nelíbí názory Rowlingové

Nekouzelnická verze famfrpálu ze světa Harryho Pottera je populární po celém světě.Video: twitter/QuidditchUK

 

Reklama

Američtí hráči famfrpálu se distancují od zakladatelky sportu a slavné spisovatelky J. K. Rowlingové kvůli jejím názorům na gender. Kouzelnická týmová hra je podle nich jeden z nejprogresivnějších sportů světa.

Článek

Ze stránek potterovské ságy do reality oživený famfrpál, anglicky quidditch, se ve Spojených státech přejmenuje, oznámili dvě tamní famfrpálové ligy. Nesouhlasí totiž s transfobními postoji autorky knih i samotné hry J. K. Rowlingové. Dalším důvodem jsou pak problémy ohledně ochranné známky.

„Jsme v bodě zlomu. Můžeme pokračovat ve stávajícím stavu a zůstat relativně malí, nebo můžeme udělat velké kroky a skutečně tento sport posunout do jeho další fáze,“ uvedla v prohlášení výkonná ředitelka jedné z famfrpálových lig (US Quidditch) Mary Kimballová. Nový název by měl vzniknout na základě „série výzkumů v nadcházejících měsících“.

Společně s druhou ligou (Major League Quidditch) obě organizace poukazují na problematické názory spisovatelky Rowlingové ohledně genderové rovnosti. „Ligy doufají, že jim změna názvu pomůže se i nadále distancovat od děl Rowlingové, které se v posledních letech stále více dostává kritiky pro její transfobní postoje,“ píše se v prohlášení.

Britská spisovatelka v červnu 2020 zveřejnila na Twitteru sérii příspěvků, které byly podle lidskoprávních aktivistů namířené proti transgenderovým osobám. V jednom tweetu sdílela a kritizovala článek, který hovořil o „lidech, kteří menstruují“. „Jsem si jistá, že pro takové lidi existovalo nějaké označení. Napovězte mi někdo,“ napsala 56letá autorka.

Po rozsáhlé kritice publikovala obsáhlé vysvětlení svých názorů, ve kterém se mimo jiné svěřila, že v mládí čelila sexuálnímu a domácímu násilí. „Znám a miluji translidi, ale odstranění pojmu pohlaví zbavuje mnohé možnosti smysluplně diskutovat o svém životě,“ prohlásila.

Esej Rowlingové nicméně vyvolala další kritiku. Čtyři autoři z její literární agentury reagovali tím, že z ní vystoupili a obvinili ji, že odmítá vydat prohlášení na podporu transgenderových osob. Od jejích postojů se mimo jiné distancovali i hlavní představitelé filmového zpracování Harryho Pottera.

Na rozdíl od knižní verze hry, kde Potter a jeho přátelé v Bradavické škole čar a kouzel létají na košťatech, běhají v pozemním famfrpálu dva týmy po sedmi hráčích po hřišti. Stejně jako v literární předloze je i zde úkolem trefit se camrálem do obručí, vyhnout se potloukům a lapit zlatonku, která visí v ponožce na kraťasích nestranného hráče.

Týmy jsou smíšené, hrají tedy ženy i muži zároveň, na hřišti ale nesmí být za jeden tým víc než čtyři hráči stejného pohlaví. Sport je velmi populární po celém světě, hraje se v i Česku. Funguje pod Mezinárodní famfrpálovou asociací (International Quidditch Association).

„Náš sport si vybudoval pověst jednoho z nejprogresivnějších sportů na světě, pokud jde o genderovou rovnost a inkluzivitu, částečně i díky pravidlu genderového maxima, které stanovuje, že tým nesmí mít na hřišti více než čtyři hráče stejného pohlaví najednou,“ vysvětlují v prohlášení obě ligy. Za jejich tvrzení se postavila i britská asociace famfrpálu (Quidditch UK).

Reklama

Doporučované