Hlavní obsah

Finále Eurovize sledovalo v Evropě 200 milionů lidí

Foto: ČTK

Finále se živě vysílalo ve 40 zúčastněných zemích a bylo k vidění také na sociálních sítích YouTube a TikTok.

Reklama

Finále letošního ročníku mezinárodní písňové soutěže Eurovize sledovalo v sobotu večer na ČT2 137 000 lidí.

Článek

Dnes to řekla mluvčí České televize Karolína Blinková. Podle Evropské vysílací unie (EBU), která sdružuje evropské rozhlasové a televizní stanice, se počet diváků letošního ročníku Eurovize blíží ke 200 milionům. Finále se živě vysílalo ve 40 zúčastněných zemích a bylo k vidění také na sociálních sítích YouTube a TikTok. Vítězem se stala ukrajinská skupina Kalush Orchestra se skladbou Stefania. Český zástupce, skupina We are Domi se zpěvačkou Dominikou Haškovou, skončil se skladbou Lights Off na 22. místě.

Ve finále vystoupilo 20 účastníků soutěže vybraných hlasováním a zástupci zemí takzvané velké pětky, a sice Itálie, Francie, Španělska, Británie a Německa. Ukrajinská skupina patřila k největším favoritům celého klání, a to i vzhledem k ruské invazi. Skupina Kalush Orchestra přitom nebyla původní ukrajinskou volbou. Zemi měla nejdříve zastupovat Alina Pašová, 29letá raperka a bývalá účastnice reality show. Když se ale ukázalo, že navštívila okupovaný Krym, vyvolalo to vlnu pobouření a namísto ní dostal šanci vystoupit právě Kalush Orchestra, folk-rapová skupina ze západu Ukrajiny.

Podle webu Mediaguru bylo v sobotu nejsledovanějším pořadem finále soutěže Peče celá země, kterou vidělo 930 000 diváků starších 15 let. Šlo o nejlepší sobotní sledovanost. Odpoledne byl nejsledovanější hokejový zápas české reprezentace na mistrovství světa, vidělo ho 640 000 diváků a celkově byl třetím pořadem dne. Na druhém místě skončil seriál Polda na Primě.

První ročník Eurovize se konal v květnu 1956 a za nejslavnějšího vítěze v historii ESC je považována švédská skupina ABBA, která v roce 1974 prorazila hitem Waterloo. Mezi další věhlasné tváře, které v soutěži uspěly, patří Kanaďanka Céline Dionová, která v roce 1988 reprezentovala Švýcarsko. Česká republika se poprvé zúčastnila v roce 2007. Už v roce 1968 v soutěži, která se tehdy nazývala Velká cena Eurovize, vystoupil Karel Gott, ovšem jako zástupce Rakouska.

Reklama

Doporučované