Hlavní obsah

Lidské ostatky zamíří na Měsíc. Navahové protestují

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Měsíc při tzv. růžovém superúplňku.

Reklama

Pro americké Navahy je Měsíc posvátný. Vadí jim proto záměr proměnit ho v lidské „pohřebiště“. Odložit misi Peregrine Mission One ale zřejmě nepomohla ani schůzka přímo v Bílém domě.

Článek

V případě úspěchu půjde o první kosmickou loď americké výroby, která přistane na Měsíci od ukončení programu Apollo v roce 1972. Na její palubě se na přirozenou družici Země mají dostat i lidské ostatky po kremaci, které tam mají být pohřbeny.

A to je podle prezidenta národu Navaho, největší skupiny domorodých obyvatel v USA, urážkou národů původních Američanů, které Měsíc uctívají, upozorňuje server americké televize CNN.

„Měsíc má v navažské kosmologii posvátné místo,“ cituje stanice čtvrteční prohlášení Buu Nygrena, který zastupuje asi 430 tisíc členů národu Navaho. „Návrh přeměnit ho (Měsíc) na místo posledního odpočinku lidských ostatků je pro náš lid a mnoho dalších kmenových národů hluboce znepokojující a nepřijatelný.“

Mise Peregrine Mission One společnosti Astrobotic Technology z Pittsburghu má odstartovat už v pondělí. Mezi jejími klienty jsou i firmy Celestis a Elysium Space, které poskytují lunární pohřební služby.

Náklad společnosti Celestis s názvem Tranquility Flight ponese například 66 „pamětních kapsulí“ obsahujících zpopelněné pozůstatky a DNA, které budou ponechány na povrchu Měsíce.

Generální ředitel společnosti Celestis Charles Chafer pro CNN uvedl, že si je společnost obav formulovaných Nygrenem vědoma, ale nepovažuje je za opodstatněné. Podle něj se jedná o přesný opak znesvěcení, tedy oslavu zemřelých. Zástupci druhé firmy na žádost stanice o komentář nereagovali.

Největším klientem komerční mise mířící na Měsíc je americká vládní vesmírná agentura NASA. Organizace ale zdůrazňuje, že nemá vliv na to, kdo jsou další zákazníci společnosti Astrobotic Technology.

I Úřad pro komerční vesmírnou dopravu spadající pod Federální leteckou správu (FAA) podle amerického ministerstva dopravy nemůže zasáhnout. Je totiž zodpovědný pouze za to zaručit, že povolené vesmírné lety nepředstavují bezpečnostní hrozbu pro Spojené státy.

„V podstatě říkají, že můžete do vesmíru poslat cokoli. Znamená to, že tam lidé můžou posílat drogy? Znamená to, že tam můžou posílat nebezpečný materiál? Nedostatek kontroly by myslím měl lidi velmi znepokojovat,“ poznamenal pro CNN Justin Ahasteen z washingtonské kanceláře národa Navaho.

Stížnost domorodého národa vedla i ke svolání mimořádné schůzky dotčených stran v Bílém domě, která se konala v pátek. Jak řekl Nygren po jednání listu Portland Press Herald, nikdo zjevně nemá v úmyslu misi zastavit nebo před pondělním startem změnit obsah nákladu.

Reklama

Související témata:

Doporučované