Hlavní obsah

Francie chce šetřit energii: Když klimatizace, tak zavřené dveře v obchodě

Foto: Profimedia.cz

Snímek z pařížských ulic pořízený v červenci.

Reklama

Majitele kamenných obchodů ve Francii čekají nové restrikce s cílem snížit plýtvání energií. V neděli to oznámila tamní ministryně. Francie tak dále bojuje proti změnám klimatu a reaguje na dopady ruské války na Ukrajině.

Článek

Zapnutá klimatizace v obchodě pod podmínkou zavřených dveří a omezení na používání neonového osvětlení. Opatření ke snížení spotřeby energie se mají vztahovat na celou Francii, v nedělním vydání listu Journal de Dimanche to oznámila ministryně pro energetickou transformaci Agnes Pannier-Runacherová

Nařízení, která mají snížit energetické plýtvání v době, kdy se Evropa kvůli ruské invazi na Ukrajině potýká s krizí a zhoršujícím se dopadům klimatické krize, představí Pannier-Runacherová v nadcházejících dnech.

„První (dekret) rozšíří zákaz světelné reklamy bez ohledu na velikost města mezi první a šestou hodinou ranní…Druhý zakáže obchodům, aby měly otevřené dveře, pokud je uvnitř zapnutá klimatizace nebo topení,“ řekla.

BEZPRECEDENTNÍMU HORKU A POŽÁRŮM V EVROPĚ JSME SE VĚNOVALI V ČLÁNKU ZDE

Pokud obchody poruší nařízení ohledně klimatizace, hrozí jim pokuta až 750 eur (v přepočtu asi 18,5 tisíce korun), informuje britský server BBC. Její chod při otevřených dveřích v horkých dnech označila Pannier-Runacherová za „absurdní“, protože se tak zvyšuje spotřeba „až o 20 procent“.

Zákaz neonových světel již platí ve francouzských obcích pod 800 tisíc obyvatel, nevztahuje se na letiště a zastávky.

Reklama

Doporučované