Hlavní obsah

Francii dusí vedro. Na jihu hoří lesy a radnice ruší plánované ohňostroje

Požár v departementu Gironde na jihozápadě země.Video: AP

 

Reklama

Už druhá vlna veder během měsíce sužuje Francii. V departementu Gironde dva požáry spálily už více než 1700 hektarů lesa. Dochází k nim v místech, kam je pro hasiče složité se dostat.

Článek

„Sucho a extrémní horko mohou způsobit dehydrataci a komplikace, které někdy mohou vést až ke smrti,“ varoval ve středu Francouze mluvčí vlády a donedávna i ministr zdravotnictví Olivier Véran. Před nadcházející vlnou upozorňoval zvláště starší lidi, děti a chronicky nemocné.

Teploty ve Francii nyní dosahují 37 až 38 stupňů. Z dvou požárů, které v úterý vypukly v departementu Gironde na jihozápadě země, je nebezpečnější ten, který ničí okolí vesnice Landiras, ležící asi 40 kilometrů od Bordeaux.

Úřady už kvůli ohni musely evakuovat nejméně šest tisíc lidí, přesunout se museli mimo jiné i turisté z pěti kempů u známé Pilátovy duny.

Oheň se vzhledem k větru o síle 35 kilometrů v hodině šíří poměrně rychle a hasiči upozorňují, že se tak děje i v místech, kam se nedá zajet vozem a hasit jde pouze ze vzduchu.

„Oheň míří do oblastí, které ještě nehořely. Zažíváme katastrofu, hodně se mě to dotýká,“ řekl stanici France Info Patrick Davet, starosta obce La Teste-de-Buch. Právě sem zamíří večer ministr vnitra Gérald Darmanin. „Tisíce dalších hektarů jsou v ohrožení, jsme plně mobilizovaní,“ napsal Darmanin na Twitteru.

Ministerstvo životního prostředí upozornilo, že 90 procent požárů je způsobeno lidskou činností, ať už jde o ekonomické aktivity (stavby, zemědělství), nebo běžné činnosti (odhozené nedopalky cigaret, požáry vzniklé při grilování): „Většina těchto požárů antropogenního původu je způsobena neopatrností a nebezpečným chováním turistů i místních obyvatel,“ připomíná ministerstvo citované televizí BFM.

Vlna veder, kterou nyní Francie zažívá, hned tak neskončí. Agentura Météo France mluví o osmi až deseti dnech sucha a horka, které má vrcholit mezi sobotou a úterým. Zatímco na severu země meteorologové předvídají „velmi intenzivní“, ale kratší dobu trvající horko, na jihu bude vedro „intenzivní a trvalejší“. V neděli se očekává, že by teplota na některých místech na jihozápadě mohla překročit čtyřicítku - proudit tam bude horký vzduch ze Španělska.

Na jihovýchodě kvůli suchu a horku zrušila řada radnic v departementu Bouches-du-Rhône plánované ohňostroje u příležitosti státního svátku 14. července. Ve střední Francii zase úřady v departementu Val d’Oise nařídily snížení povolené rychlosti kvůli znečištění ozonem, které mají na svědomí vysoké teploty.

Reklama

Doporučované