Hlavní obsah

FT: Rusko dodává ropu do KLDR, sankcím OSN navzdory

Foto: Kremlin.ru

Severokorejský vůdce Kim Čong-un a ruský prezident Vladimir Putin na kosmodromu Vostočnyj (ilustrační fotografie).

Reklama

Rusko přitom v roce 2017 podepsalo sankce, které omezují dovoz ropy do KLDR.

Článek

Rusko začalo s přímými dodávkami ropy do Severní Koreje (KLDR), uvedl britský list Financial Times (FT). Podle něj to dokazují satelitní snímky. Rusko tedy zřejmě vyváží ropu do Severní Koreje navzdory sankcím OSN z roku 2017, které samo podpořilo. Zjištění podpořil i Hugh Griffiths, bývalý koordinátor skupiny OSN, která dohlíží na dodržování sankcí uvalených na KLDR.

Podle něj Rusko pravděpodobně poskytuje KLDR ropu výměnou za zbraně. Agentura Reuters minulý rok upozornila, že Severní Korea poskytla Rusku více než tisíc kontejnerů vojenského vybavení a munice. Podle Jižní Koreje její severní soused od léta do Ruska poslal už 6700 kontejnerů munice. Ruské jednotky pak dodané vojenské vybavení používají na Ukrajině, tvrdí Kyjev.

Tento měsíc z ruského přístavu Vostočnyj na ruském Dálném východě vyplulo přinejmenším pět severokorejských tankerů s ropnými produkty, uvedl deník, který se odkazuje na satelitní snímky britského analytického centra Royal United Services Institute. Některé ze severokorejských lodí na snímcích přitom přímo figurují na sankčním seznamu OSN a mají zákaz vplouvat do zahraničních přístavů.

Podle FT jde o první potvrzené a zdokumentované námořní dodávky ropy z Ruska do Severní Koreje od doby, kdy v roce 2017 Rada bezpečnosti OSN uvalila na asijskou zemi nové sankce omezující dovoz ropy. Sankce byly reakcí na severokorejské testy jaderných zbraní.

Už loni v červnu agentura Reuters s odvoláním na údaje OSN uváděla, že Rusko obnovilo vývoz ropy do KLDR. Griffiths označil zprávy o březnových ruských dodávkách do KLDR za útok na sankční režim. „To, čeho jsme svědky, je jasná dohoda o směnném obchodu ‚zbraně za ropu‘, který nepokrytě porušuje sankce, které osobně podepsal ruský prezident Vladimir Putin,“ sdělil také Griffiths.

O významu pomoci z KLDR pro Rusko:

Reklama

Doporučované