Hlavní obsah

Glosa: Biden odjel s prázdnou. Kromě „zemanovské“ medaile

Milan Rokos
redaktor
Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden se zdraví se saúdským korunním princem Muhammadem bin Salmánem.

Reklama

Americký prezident Joe Biden odjel z Blízkého východu s prázdnýma rukama. Zvýšení produkce ropy mu Saúdové neslíbili a téma vraždy novináře Chášukdžího smetl korunní princ ze stolu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Brutální vražda novináře Džamála Chášukdžího svého času vedla amerického prezidenta Joea Bidena k ostrému výroku o tom, že ze Saúdů udělá párie světového společenství. Ruská agrese na Ukrajině a následný růst cen energií ale nejmocnějšího politika světa donutily k pragmatickému obratu.

Do pouštního království se nakonec minulý týden vydal v roli prosebníka.

A Saúdové mu svoji převahu dali řádně najevo. Na rozdíl od Izraelců na něj nečekali srovnaní na letišti, a když Biden v rozhovoru s korunním princem Muhammadem bin Salmánem zmínil vraždu novináře, vmetl mu MBS do tváře týrání vězňů v irácké věznici Abú Ghraíb i to, jak USA zametly pod koberec zabití palestinské novinářky Širín abú Aklahové.

Ohledně zvýšení produkce ropy Saúdové řekli, že se řídí poptávkou. Pokud prý budou mít pocit, že je ropy na trhu nedostatek, produkci zvýší. Přání amerického prezidenta zjevně nestačí.

Bidenovo klepnutí si pěstí s MBS (kvůli covidu nahradilo klasické podání ruky) označil vydavatel deníku The Washington Post za ostudné. „Tohle je ta odpovědnost, kterou jste sliboval po mé vraždě?“ napsala pak na profilu zavražděného Chášukdžího jeho snoubenka Hatice Cengizová.

Optimisté, kteří očekávali normalizaci vztahů Izraele a Saúdské Arábie, se také nedočkali. Saúdové sice izraelským letadlům otevřeli svůj vzdušný prostor, zároveň ale dali najevo, že bez vyřešení izraelsko-palestinského konfliktu k dalšímu sblížení s Izraelem nedojde.

Zklamaní tak mohli být i Izraelci – premiér Lapid sice mluvil o historické návštěvě, i on ale asi očekával víc než jen krok, o němž se už nějaký ten pátek spekulovalo. Server The Times of Israel ironicky poznamenal, že prezidentskou medaili, kterou si Biden během návštěvy převzal, dostal jen pár dní předtím i český prezident Miloš Zeman.

Radost neměli ani Palestinci, kteří si o motivacích Rijádu nedělají iluze. Bidenovu návštěvu vnímají jako bianco šek pro izraelskou politiku na okupovaných územích, o ilegálních osadách se totiž Biden s Izraelci nebavil.

Jediným vítězem prezidentovy cesty je tak de facto saúdský vládce MBS. Ruce ušpiněné krví zavražděného novináře mu Biden opláchl, aniž by pro to musel něco udělat.

Bidenovo opuštění hodnotové politiky ve prospěch reálpolitiky nevedlo nikam. Kdyby místo cesty do Rijádu přesvědčoval Němce o nutnosti dalšího vyzbrojování Ukrajiny, udělal by pro světový trh s ropou pravděpodobně více.

Reklama

Doporučované