Hlavní obsah

Hamás bude pokračovat v jednání o příměří v Pásmu Gazy

Foto: Anas-Mohammed, Shutterstock.com

Jahjá Sinvár, vůdce Hamásu (ilustrační foto).

Reklama

Hnutí Hamás zřejmě odmítlo nejnovější návrh dohody o příměří, kterou dříve schválil Izrael. Ten prý nechce splnit požadavky, na kterých hnutí trvá. O příměří se jedná v Káhiře, izraelská delegace tam ale není.

Článek

Hamás bude pokračovat ve vyjednávání skrze zprostředkovatele, dokud nedosáhne dohody s Izraelci o příměří v Pásmu Gazy. Radikální palestinské hnutí to podle agentury Reuters oznámilo v dnešní zprávě. Podle serveru The Times of Israel tak Hamás zjevně odmítl nejnovější návrh dohody, který dříve schválil Izrael.

Hamás v tiskové zprávě uvedl, že Izrael odmítl splnit jeho požadavky na trvalé příměří, stažení vojsk z Pásma Gazy, návrat vysídlených obyvatel do jejich domovů na severu a na „zajištění potřeb našeho lidu“.

„Projevujeme potřebnou flexibilitu, abychom dosáhli úplného zastavení agrese proti našemu lidu, ale okupační síly se stále vyhýbají nárokům vyplývajícím z této dohody,“ uvedl Hamás. „Budeme pokračovat ve vyjednávání prostřednictvím našich bratrských zprostředkovatelů, abychom dosáhli dohody, která naplní požadavky a zájmy našeho lidu,“ uvádí se v prohlášení.

Delegace Hamásu, Kataru a Egypta - ne však Izraele - jednají v Káhiře, kde se snaží dosáhnout dohody o 40denním příměří ve válce v Pásmu Gazy, kterou vede Izrael proti Hamásu za jeho teroristické útoky ze 7. října. Snahou je dobrat se dohody do začátku muslimského měsíce ramadánu, jehož první postní den připadne na pondělí. Izrael se vyjednávání neúčastní, protože Hamás nevyhověl jeho žádosti a nepředal seznam všech žijících rukojmích.

Americký prezident Joe Biden v úterý řekl, že uzavření dohody o příměří v Pásmu Gazy výměnou za propuštění izraelských rukojmích je nyní v rukou Hamásu, který má na stole „rozumný návrh“, a že Izrael je ochoten spolupracovat. Dohody je podle Bidena zapotřebí k tomu, aby bylo možné do Pásma Gazy doručit více humanitární pomoci. Spojené státy, ale také Evropská unie či česká vláda, označují Hamás za teroristickou organizaci.

Reklama

Doporučované