Hlavní obsah

Hamás propustil dvě Američanky. Matka s dcerou byly v zajetí dva týdny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z prvních telefonátů pro propuštění.

Reklama

Ženy původem z  Evanstonu nedaleko Chicaga přijely do Izraele navštívit své příbuzné. Hamás je zajal v kibucu Nahal Oz asi kilometr a půl od hranice Pásma Gazy.

Článek

Hnutí Hamás propustilo z Pásma Gazy dvě Američanky, které drželo jako rukojmí od teroristických útoků před dvěma týdny. Matka s dcerou jsou nyní v péči Mezinárodního výboru Červeného kříže. Oznámilo to ozbrojené křídlo Hamásu, později to potvrdil i americký prezident Joe Biden, napsala agentura Reuters.

Sedmnáctiletá Natalie Raananová a její devětapadesátiletá matka Judith byly převezeny přes přechod Rafáh do Egypta, kde se setkaly s izraelskými bezpečnostními silami, uvedl v pátečním prohlášení úřad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

Ženy původem z  Evanstonu nedaleko Chicaga přijely do Izraele navštívit své příbuzné. Hamás je zajal v kibucu Nahal Oz asi kilometr a půl od hranice Pásma Gazy, popsala stanice BBC.

„Jsem velmi šťastný, že dvojice se brzy vrátí ke své rodině, která se ohromně strachovala. Na návratu amerických občanů vzatých jako rukojmí Hamásem jsme pracovali nepřetržitě. Děkuji vládám Kataru a Izraele za jejich spolupráci,“ uvedl ve svém prohlášení Biden.

Hamás do Pásma Gazy unesl kolem 200 rukojmí, z toho nejméně 13 Američanů, přiblížila americká stanice PBS.

Mluvčí Hamásu Abú Ubajda uvedl, že rukojmí byli propuštěni díky vyjednávání zprostředkovaném Katarem.

Mluvčí katarského ministerstva zahraničí podle Reuters řekl, že jeho úřad „mnoho dní jednal se všemi stranami“ a že doufá v „propuštění všech civilních rukojmí všech národností“. Jednání podle něj budou pokračovat.

Propuštění přišlo v době, kdy se stále více očekává, že dojde k izraelské pozemní ofenzivě v Pásmu Gazy. Netanjahu upřednostnil zničení Hamásu před osvobozením rukojmích a uvedl, že vzhledem k rozsahu útoku je to otázka národního přežití, napsal deník The Guardian.

Reklama

Doporučované