Hlavní obsah

Hamás se vrátil na sever Gazy. Údajně jím ale zmítají vnitřní spory

Foto: X.com/idfonline

Zdá se, že moc hnutí Hamás během války zeslábla. Ilustrační fotografie.

Reklama

Podle odborníků a obyvatel Gazy, které oslovil list The Guardian, se teroristické hnutí Hamás přeskupilo na sever Pásma Gazy, kde se mobilizuje proti izraelským silám. Údajně v něm ale panují hluboké rozpory.

Článek

Bojovníci Hamásu se vrátili do severní části Pásma Gazy, kde se mobilizují proti izraelským silám a snaží se obnovit systém vládnutí, tvrdí humanitární pracovníci, obyvatelé Gazy, analytici a izraelští představitelé. Nad ostatními částmi Pásma, zejména nad jihem, kde je soustředěna většina obyvatelstva, udržují správci a ozbrojenci Hamásu pevnou kontrolu, informuje list The Guardian.

Zjevné oživení Hamásu v oblastech, které izraelské jednotky během téměř čtyřměsíční ofenzivy obsadily a vyčistily, podtrhuje obtíže, kterým Benjamin Netanjahu čelí při plnění svého slibu „rozdrtit“ militantní skupinu. Izraelská ofenziva v Gaze by mohla při současné intenzitě trvat měsíce, nepřátelské akce ale mohou pokračovat i několik let.

Mezinárodní humanitární pracovníci působící na jihu Pásma Gazy, kde se v poslední době soustředily boje a kde našlo útočiště více než milion lidí vysídlených z jiných částí území, uváděli, že Hamás je nyní v ulicích méně viditelný. Vzhledem k intenzitě izraelských leteckých útoků to ale není příliš překvapivé.

Přesto má Hamás nad jihem moc a organizace poskytující pomoc, které se snaží distribuovat potraviny, pohonné hmoty a další nezbytné věci vysídleným osobám, musí s jeho úředníky jednat. Hnutí stále zajišťuje policejní doprovod konvojů, i když se zdá, že moc této skupiny je slabší než před válkou, uvádí Guardian.

Jak se zotavují oběti útoku Hamásu

Terapeutka Lia Naorová se stará o účastníky hudebního festivalu Nova, na který zaútočili teroristé Hamásu. Našla si čas i na rozhovor pro Seznam Zprávy:

Podle zdrojů blízkých Hamásu však panují v organizaci hluboké rozpory včetně ostré rivality mezi politickým vedením v exilu a rozkolu v Pásmu Gazy. Tento rozkol může ztížit jednání o novém příměří, která se v poslední době urychlila poté, co David Barnea, ředitel izraelské zahraniční zpravodajské služby Mossad, odletěl jednat do Kataru.

Reklama

Doporučované