Hlavní obsah

Herečka Lollobrigida chce v 95 letech do senátu, i když musí mít opatrovníka

Foto: Profimedia.cz

Herečka Gina Lollobrigida chce do italského senátu.

Reklama

Hollywoodská herečka Gina Lollobrigida ve svých 95 letech plánuje kandidovat v  italských všeobecných volbách, které se uskuteční příští měsíc. Za euroskeptickou alianci ISP bude usilovat o získání senátorského křesla.

Článek

Itálii čekají příští měsíc předčasné všeobecné volby, které jsou výsledkem vládní krize. Ve svých 95 letech se v nich rozhodla ucházet o senátorské křeslo herečka Gina Lollobrigida.

Lollobrigida se objeví na kandidátce nově vzniklé euroskeptické aliance Suverénní a lidová Itálie se zkratkou ISP (Italia sovrana e popolare), která se vyhrazuje proti posílání zbraní na Ukrajinu nebo vojenské a politické spolupráci mezi Evropou, Spojenými státy a Kanadou.

Seskupení stran je také opozicí proti rezignujícímu italskému premiérovi Draghimu. Agentura APA označila alianci za hnutí levicových stran a antisystémových uskupení, které hájí návrat Itálie k větší suverenitě.

Herečka chce podle svých slov kandidovat kvůli tomu, že má dost hašteřících se politiků. „Itálie je ve špatném stavu, chci udělat něco dobrého a pozitivního,“ řekla italskému listu Corriere della Sera. V politice by pak chtěla prosadit možnosti lidí rozhodovat v nejrůznějších oblastech, jako je zdraví nebo například spravedlnost.

Inspirací se jí stal Mahátma Gándhí a jeho způsoby řešení věcí bez násilí. Připomněla, že se přátelila s první indickou premiérkou Indirou Gándhíovou.

Lollobrigida se proslavila hlavně díky filmům jako Zvoník u Matky Boží, Italské prázdniny nebo Šalamoun a královna ze Sáby. Zařadila se tak mezi nejznámější herce zlatého věku Hollywoodu.

Proč Itálii čekají předčasné volby?

Italský premiér Mario Draghi vydržel ve funkci italského premiéra skoro rok a půl, což je na italské poměry zhruba průměr. Jeho vládu rozklížily vnitřní spory.

Při oslavě svých 95. narozenin řekla, že je odhodlána zůstat i nadále kreativní. Nyní chce věnovat svou energii „na důležité věci, zejména pro Itálii“. Není to ovšem první pokus herečky o vstup do politiky. Naposledy  v roce 1999, kdy neúspěšně kandidovala ve volbách do Evropského parlamentu za Demokraty Romana Prodiho.

Letos v lednu rozhodl italský nejvyšší soud, že Lollobrigida musí mít opatrovníka, který jí má pomáhat například se správou majetku. Soud tak vyhověl žádosti syna umělkyně.

Strany mají čas na odevzdání kandidátních listin do příštího pondělí. Předčasné všeobecné volby se uskuteční 25. září. Současným favoritem je koalice vedená stranou Bratři Itálie. Strana bývá často označována jako krajně pravicová nebo dokonce postfašistická.

Jde totiž o jednu z nástupnických stran po Italském sociálním hnutí, které sdružovalo po druhé světové válce příznivce fašistického režimu Benita Mussoliniho. Staví se proti masové imigraci, potratům a stejnopohlavním sňatkům.

Reklama

Související témata:

Doporučované