Hlavní obsah

Z vraždy irské učitelky policie obvinila muže ze Slovenska

Foto: Profimedia.cz

Rodina, přátelé, kolegové i žáci se v úterý rozloučili se zavražděnou učitelkou Ashling Murphyovou.

Reklama

aktualizováno •

Případ vraždy mladé irské učitelky Ashling Murphyové, která minulý týden otřásla Britskými ostrovy, už má hlavního podezřelého. Je jím 31letý Slovák Jozef Puska, který žije v irském městě Tullamore.

Článek

Ashling Murphyová byla zavražděna minulou středu v irském hrabství Offaly. Útočník ji napadl a zavraždil, když si šla večer zaběhat ke břehům Canal Grande u města Tullamore. Vražda mladé ženy britskou veřejnost silně zasáhla. Její památku přišla v úterý uctít její rodina, přátelé, žáci, kolegové i irský prezident a premiér.

průlomu ve vyšetřování případu došlo ve středu ve večerních hodinách, kdy byl u okresního soudu v Tullamore z vraždy obviněn jednatřicetiletý Jozef Puska, kterého policie zadržela v úterý po jeho propuštění z nemocnice. Nyní ho čeká týden ve vazbě.

Obhájce obviněného požádal do budoucna o bezplatnou právní pomoc a o služby tlumočníka. Uvedl, že Puska je slovenský státní příslušník a jeho týdenní příjem je 200 eur (tedy přibližně 4856 korun). K okresnímu soudu v Clover Hill se má Puska dostavit 26. ledna.

Další muže ve věku okolo třiceti let, který byl zadržen ve středu kvůli podezření ze zatajování informací, nakonec propustili bez obvinění, informovala BBC. Minulý týden přitom policie zatkla čtyřicetiletého muže, později ho ovšem propustila a vyřadila z policejního vyšetřování.

Už v úterý byla podle deníku The Times irská policie přesvědčena, že nashromáždila dostatek důkazů, aby mohla muže obvinit z vraždy. Forenzní data a svědecké výpovědi měli policisté v pondělí večer konzultovat s ředitelem státního zastupitelství.

Zadržení hlavního podezřelého policejní velitelství oznámilo krátce poté, co mladou učitelku pohřbili u kostela svaté Brigidy v obci Mountbolus.

Jednatřicetiletého muže policisté zatkli v úterý, několik minut poté, co byl po pěti nocích propuštěn z dublinské nemocnice St James’s Hospital. Detektivové muže následně převezli na služebnu Gardy v Tullamore, kde může být vyslýchán po dobu 24 hodin. Do těch se ovšem nezapočítává doba potřebná pro odpočinek, a výslechy tak mohou vyšetřovatelé rozložit do více dní.

Obviněný Slovák je podle deníku The Times otcem pěti dětí a pendluje mezi Tullamore a Dublinem. Na pohotovostní oddělení nemocnice se dostavil ve čtvrtek večer s vážnými poraněními ruky a obličeje, z nichž některá si pravděpodobně způsobil sám a další nebyl schopný vysvětlit.

Irská policie už dříve kontaktovala nemocnice a požádala zdravotníky, aby jí dali vědět, pokud budou ošetřovat podezřele zraněného pacienta, zdravotnický personál tedy zavolal policii.

Ta muže po celých pět dní, co strávil v nemocnici, sledovala. Nemohla ho ovšem zatknout do té doby, dokud nebyl shledán zdravotně způsobilým a propuštěn.

Během těchto dní policie porovnávala mužovu DNA, kterou v nemocnici získala na základě soudního příkazu z jeho oblečení, se vzorky, které vrah zanechal na místě činu. Zkoumala také otisky prstů na horském kole, které bylo nalezené na místě vraždy a je považováno ze velmi důležitý důkaz. Vyzpovídala také několik svědků, kteří potvrdili, že kolo zahlédli.

Policie se rovněž v posledních čtyřech dnech snažila vysledovat pohyb podezřelého v oblasti Tullamore a Dublinu. V pátek prohledali nemovitosti v obou městech, zabavili přitom dvě vozidla i mobilní telefony, které jsou spojeny s podezřelým. Podle The Irish Times probíhaly na pozemcích i výkopové práce.

Partnerka podezřelého muže a jeho tři děti v pátek večer za doprovodu policie opustili dům v Tullamore a byli převezeni do bezpečí. Rodina a přátelé podezřelého muže údajně s policií spolupracují, jeho zatčením jsou ale zaskočeni.

Policistům se podle The Times už podařilo prokázat, že se podezřelý muž v den vraždy nacházel v oblasti Tullamore. Kamerový záznam ho údajně zachytil, jak jede na kole. Nadále ovšem prohledávají břehy Grand Canal a pátrají po vražedné zbrani, kterou mohl být podle jejich úsudku nůž nebo šroubovák.

Nejasný zatím zůstává také motiv vraždy. Policie se přitom domnívá, že vrah chtěl jednoduše zavraždit ženu. Další žena totiž oznámila, že ji jen několik hodin před tím, než byla Murphyová zavražděna, v této oblasti také někdo pronásledoval.

Za poslední rok jde minimálně o třetí ostře sledovaný případ vraždy mladé ženy na Britských ostrovech. Jak irské, tak britské úřady slíbily více financí i úsilí do vytvoření bezpečnějšího veřejného prostoru pro ženy. Irská ministryně spravedlnosti Helen McEnteeová uvedla, že do března bude zveřejněna nová strategie pro boj s domácím, sexuálním a genderově podmíněným násilím, která slibuje přístup „nulové tolerance“ k násilí na ženách, píše deník The Guardian.

Irské policejní velitelství nadále spolupracuje s evropskými policejními složkami, včetně těch slovenských, a snaží se zjistit, zda by muž nemohl být podezřelý také z dalších trestných činů.

Reklama

Související témata:

Doporučované