Hlavní obsah

„Horší, než si člověk umí představit.“ První zprávy z kibucu, kde řádil Hamás

Foto: Ilia Yefimovich, Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Média měla v úterý možnost zdokumentovat komunitu Kfar Aza, kterou při útoku zmasakrovali teroristé Hamásu. Počet obětí stále není znám, jelikož těla obětí zasahující bezpečnostní síly dál sbírají.

Článek

Do kibucu vtrhlo až 70 teroristů hnutí Hamás. Boje trvaly až do neděle. Izraelská armáda vpustila v úterý poprvé novináře do zmasakrovaného kibucu Kfar Aza.

S výbuchy a dělostřeleckou palbou v pozadí se posádky s novináři v přilbách a neprůstřelných vestách prodíraly zničeným kibucem, kde těla palestinských teroristů stále ležela mezi požáry poničenými domy, rozházeným nábytkem a zapálenými auty, píše agentura Reuters. Stále není známo přesné číslo zavražděných lidí, protože se sbírají těla. Pach smrti, tak popsali novináři tamní atmosféru.

„Není to válka, není to bojiště. Vidíte děti, matku, otce, v jejich ložnicích, v jejich pokojích, a jak je teroristé zabili. Je to masakr,“ popsal nejprve scénu generálmajor IDF Itai Veruv.

Vzhledem k tomu, že Kfar Aza leží u hranic Pásma Gazy, v oblasti operují vojáci IDF, informuje i24 News. Jsou v pohotovosti a pátrají po případných zbývajících teroristech. Nad jejich hlavami navíc nadále létají rakety a duní minomety.

V první řadě se však armádní jednotka věnuje odklízení těl izraelských civilistů. Novináři popsali, jak je přikryté prostěradly vynášeli z jejich vlastních domů, kde byli zavražděni. IDF zatím nemá k dispozici konečný počet obětí. „Řekni světu, co jsi tady viděl,“ křičel jeden z vojáků na reportéry.

Aktuální válka v Izraeli

Kontext útoku teroristů z Hamásu na Izrael vysvětlila v podcastu 5:59 publicistka Natasha Dudinski žijící v Jeruzalémě.

Mnoho vojáků bylo povoláno do záložní služby. Média píšou, že je vidět, jak se navzájem utěšují po tom, čeho museli být svědky. Přijeli s očekáváním nejhoršího. Nicméně scény na místě přesahují vše, co si člověk dokázal představit. Někteří vojáci říkají, že našli děti s uříznutými hlavami, celé rodiny zastřelené ve svých postelích. Asi 40 kojenců a malých dětí bylo vyneseno na nosítkách. Web i24 News ale poznamenává, že číslo může ještě narůst.

Kvůli četným nástražným výbušným systémům bylo pro vojáky stále náročné zkontrolovat všechny domy. Novinářům bylo dokonce doporučeno, aby se do některých oblastí, které ještě nebyly vyčištěny od výbušnin, nevydávali.

Vojáci mají před sebou niterně náročnou práci. IDF odhaduje, že na izraelském území se stále skrývá malý počet teroristů. Přes noc zabily izraelské bezpečnostní síly poblíž kibucu Sa'ad nejméně jednoho palestinského teroristu, píše Times of Israel.

Vojenský mluvčí uvedl, že počet obětí útoků Hamásu se vyšplhal na 900, většinou civilistů zastřelených ve svých domovech nebo na ulicích, uvádí Reuters. Podle představitelů Gazy bylo od té doby při izraelských náletech zabito nejméně 770 obyvatel Gazy, některé tamní oblasti jsou prý zcela srovnané se zemí.

Reklama

Související témata:
Kfar Aza

Doporučované