Hlavní obsah

Hrůzné nálezy v hromadných hrobech. S exhumací pomáhají dobrovolníci

Foto: Profimedia.cz

S ústupem ruských vojsk odhaluje Ukrajina stále více hromadných hrobů, hřbitovy se plní (hřbitov v Černihivu).

Reklama

Už měsíc uběhl od doby, kdy se ukrajinské armádě podařilo vytlačit ruské síly z oblasti Kyjeva. Přesto místní policie stále nachází další hromadné hroby. S exhumací těl nově pomáhají také dobrovolníci.

Článek

Policisté z donedávna malých a tichých obcí, kde se se zločinem příliš často nesetkávali, se nyní podílí na vyšetřování jednoho z největších zločinů v Evropě za poslední dekády. Policisté spolu s dobrovolníky dokumentují civilní oběti, které za sebou nechala ruská armáda v okolí ukrajinské metropole.

Dobrovolníci i strážci zákona mají za úkol vyzvedávat z hromadných hrobů rozkládající se a často zohavená těla, uložit je do pytlů, očíslovat a na konci každého dne je odvézt do některé z márnic v Kyjevské oblasti, uvádí deník The Guardian.

„Nevěděl jsem, že to je to, co budeme dělat,“ cituje Guardian Vasilije Pasjeku, řidiče stavební společnosti z Černovické oblasti na západě Ukrajině. „Ale někdo to musí udělat pro příbuzné, pro policii. Jsem jen řidič. Za volantem sedím čtyřicet let,“ dodává Pasjeka.

Jeho zaměstnavatel, společnost Mechtransbud, chtěl pomoci poté, co Ukrajinu i zbytek světa šokovaly zprávy z osvobozené obce Buča. Společnost se tak ozvala jednomu z center humanitární pomoci a nabídla nákladní auto i pracovní sílu.

Za smrt můžou ruské nálety

Do regionu u Kyjeva se tak Vasilij Pasjeka vydal spolu se svým kolegou Serhijem Roholským.

„Vyzvedáváme osm až jedenáct těl denně,“ popisuje pro Guardian Roholsky, který do oblasti spolu s Pasjekou dorazil přibližně před dvěma týdny. „Každý den je to jiné, ale nacházíme všechna možná těla, muže, ženy, mladé, staré i středního věku,“ dodává.

Pasjeka a Roholsky každý den ráno vyrážejí ze svého hotelu do centra humanitární pomoci, kde si natankují dodávku a pak vyzvednou dva nové dobrovolníky, kteří jim pomáhají s exhumací těl.

Ačkoli hrůzné nálezy čekají na dvojici dobrovolníků každý den, podle Roholského si budou pamatovat především dva případy. Těmi je nález těla teprve patnáctileté dívky z hromadného hrobu nedaleko ordinace praktického lékaře a také nález těla staršího muže, které ruští okupanti polili benzínem a zapálili.

Dobrovolníci se během své práce také setkali s manželkou jedné z mnoha obětí Allou Kuzmenkovou. Její muž zemřel poté, co šel pomoci sousedům po zásahu jejich domu ruskou raketou. Žena šla s ním, během cesty se ale ještě vrátila, aby doma zavřela psa. Než z domu znovu vyšla, zasáhla oblast druhá raketa, která zabila i jejího muže.

Zástupce vedoucí prokuratury pro Kyjevskou oblast Stanislav Kozynčuk deníku The Guardian řekl, že velké množství obětí v této oblasti mají na svědomí také ruské nálety. Podle něj ruská armáda v regionu použila zakázané kazetové bomby, čemuž nasvědčují zjištění nezávislých institucí i zahraničních médií.

Nutné exhumace kvůli dokumentaci

Kozynčuk deníku řekl, že všechna těla, která nebyla pohřbena se vší potřebnou dokumentací, je třeba exhumovat a analyzovat, dokud soudní lékař po pitvě neurčí příčinu smrti. Teprve poté mohou být taková těla pohřbena.

„Kvůli válce nebyla možnost pitvy, civilisté jen pohřbili tělo a později nahlásili policii polohu hrobu. Nezáleží na tom, zda bylo tělo pohřbeno na hřbitově nebo někde na poli, pokud nebylo zdokumentováno, musí být exhumováno,'' vysvětluje Kozynčuk.

„Je nezbytné, aby byla všechna těla exhumována a identifikována, aby tak mohly být informovány rodiny obětí a mohly být určeny přesné příčiny smrti,“ doplnila zástupce prokurátora vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová. „Měla by být přijata veškerá opatření k uchování důkazů,“ dodala Bacheletová.

Reklama

Doporučované