Hlavní obsah

Americkým zpravodajcům se lidi taky smáli, píší o další hrozbě čtenáři

Foto: Karolis Kavolelis, Shutterstock.com

Čtenáři diskutují o obavách Pobaltí z ruské agrese (na ilustračním snímku tanky Leopard 2A6 na cvičení v Litvě).

Reklama

Pobaltské státy se připravují na reálnou hrozbu, že se válka s Ruskem přelije i na jejich území. Přesvědčuje je o tom rétorika Kremlu namířená na region. Jak vnímají obavy z dalších rozpínavých ambicí Ruska čtenáři Seznam Zpráv?

Článek

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů nejzajímavější názory z diskuze u článku o napětí panujícím v Pobaltí.

Miroslav Šilhavý: Bude to velká zkouška pro NATO. Rusko pochopitelně zkusí všechny metody, které má ověřené a které neustále zlepšuje. Tedy separatismus, snaha o „referendum“, fašisté, útisk Rusů a podobně. Rusko skoro jistě nezahájí otevřeným útokem, protože by přišla reakce NATO. Naopak budou co nejvíc pracovat na tom, aby to vypadalo jako vnitřní problém pobaltských států a aby to nešlo lehce označit za agresi Ruska. Viz Vrbětice a „více vyšetřovacích verzí“ a podobně. NATO pak bude mít velmi těžké reagovat, některé země nebudou ochotné – a bude se relativizovat o tom, že se nejedná o útok, ale o vnitřní nepokoje, o nutnosti „jednání“ – prostě to už známe. Průšvih je, že pokud bude reakce NATO nedostatečná, tak se tím Rusku podaří oslabit důvěru v NATO a může se i rozpadnout. Pokud se to nepodaří rovnou Trumpovi.

Jiří Peterka: Doufejme v mír, ale připravujme se na válku. Pokud situaci podceníme, hrozí nám stejný osud jako lidem za druhé světové války. Je třeba zbrojit a nezavírat oči před neustálými výhrůžkami ruských politiků. Ani Západ kdysi nevěřil, že na ně Němci zaútočí, nečekali to ani Rusáci, kteří si s Hitlerem chtěli rozdělit Polsko, a moc dobře si pamatuji, jak se mnoho lidí smálo americkým zpravodajcům, když psali o možném útoku Rusáků na Ukrajinu, takže bohužel konflikt s Rusem hrozí a odradit je může jen zbrojení a odhodlání se jim při napadení země NATO postavit společně. Rusáci už přešli na válečný rozpočet, takže plánují přezbrojit, což bude trvat řadu let. My se musíme chovat stejně, abychom nedopadli jako naši předchůdci v minulosti. Žádné chcimírovství nikdy válku nezastavilo. Ukázka síly a odhodlání postavit se zlu ano.

Pavel Mazálek: Na jednu stranu mi připadá, že se zbytečně straší, protože Rusko sotva zvládá vést válku na Ukrajině. Na druhou stranu by byla hloupost v dnešní době něco podcenit. V dnešní šílené a napjaté době je klidně možné, že Čína za nějakou dobu zaútočí v Asii a Rusko v Pobaltí, aby se tříštila pozornost a síla NATO. Ano, zní to trochu jako konspirační teorie, ale tak znělo i napadení Ukrajiny.

Martin Novák: Je pravděpodobné, že válečný zločinec, masový vrah a diktátor Putin ze svých pomatených mocenských choutek neustoupí, zvláště když podle jeho slov si to ruský lid přeje.

Daniel Petrovic: Putin má s vojenským neúspěchem už zkušenost. Jeho několikadenní operace na Ukrajině běží dva roky. Mrtvé neřeší. Může zkusmo zaútočit na Pobaltí, když to nevyjde, tak se stáhne. Ví, že Západ jako první atom nepoužije. Utrpí tím jeho mezinárodní renomé ještě víc? Klesne Rusko ještě víc? O kolik, kam…? Že má špatný odhad a špatné rádce, krásně vykresluje válka na Ukrajině, může se to zopakovat. Ostatně z pohledu Rusa může jít o „lekci Západu: My se vás nebojíme“, rok si zabojujeme v Pobaltí a pak studená válka. Jestli myslíte, že je to nemožné, pak se obávám, že se řídíte pouze vlastním evropským, kultivovaným, logickým pohledem na svět a plně nechápete primitivismus přicházející z Východu.

Pavel Vohník: Čím blíže k Rusku, tím je lidem jasnější, která bije. Tady to sice neplatí tak zcela, protože Slováci s Ficem by nejraději ruský bič na zádech co nejdříve. Jediní, kteří si život pod nadvládou ruských zločinců přejí, je ta proruská vrstva kolaborantů všeho druhu, která má nějaké vazby na Rusáky. Ti hloupější ideologické, ti zkaženější prachy.

Miroslav Rašík: Jak málo stačí, aby Rus nevystrkoval nos za své hranice – pouhá tři procenta z HDP v každém evropském státě použitá na obranu před Rusem. Na pomyslné váhy položit na jedné straně peníze a na druhé válečný zmar, který kolem sebe rozsévá. Volba pro normální lidi je jasná.

Karel Kytínský: Rusové žijící v pobaltských státech měli dost času se integrovat do těchto zemí včetně schopnosti dorozumět se jazykem a přijmout občanství. Patrně ale část z nich má přesně opačný pocit, že pobaltské státy je nutné integrovat zpět do Ruské federace. Mnohonásobně zopakovaná zkušenost napovídá, že národnostní menšina, která ve státě vytvoří vlastní jazykově a kulturně odlišnou enklávu, je zdrojem přinejmenším nepříjemností a problémů a nakonec i existenční hrozbou pro ten konkrétní stát.

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Reklama

Doporučované