Hlavní obsah

Ikona ruské propagandy. „Jak bych mohla podporovat umírání mých lidí?“

Foto: Profimedia.cz

Anna Ivanovna na vlajce při letošních ruských oslavách Svátku práce.

Reklama

Záznam starší Ukrajinky mávající sovětskou vlajkou ruská propaganda rozšířila po celé zemi. Žena se stala symbolem podpory invaze mezi Ukrajinci. Ve skutečnosti ale o stěžejní roli, kterou hraje v propagandě, neví a válku odmítá.

Článek

Ukrajinští vojáci na záznamu říkají postarší ženě, že přijeli pomoci a nabízejí jídlo. Žena k nim přichází s rudou sovětskou vlajkou, kterou jí vojáci vezmou, hodí na zem a podupou. „Moji rodiče pro tu vlajku zemřeli ve druhé světové válce,“ říká naštvaná žena, která vojákům nabízené jídlo vrací. Tím končí krátké video, které se stalo zlatým dolem kremelské propagandy.

Většina Ukrajinců se proti invazi postavila, a tak propaganda využila video jako „důkaz“, jak lidé v napadané zemi ruské jednotky vítají. Vykreslila starší Ukrajinku jako ženu, která považuje Rusy za osvoboditele a lituje rozpadu Sovětského svazu.

Za několik dní se tohle krátké video rozšířilo po celém Rusku. Potom se bábuška stala předlohou pro malby, plakáty i sochy. Jednu z nich dokonce nechalo Rusko postavit v ukrajinském Mariupolu, který totálně zničilo bombardování.

Bábuška Z

Pro starší Ukrajinku se rychle vžilo pojmenování Bábuška Z, podle symbolu Z na ruských obrněných vozidlech, který hojně využívá i propaganda. Ve skutečnosti se žena jmenuje Anna Ivanovna a o své slávě neměla ani tušení.

Reportéři britské BBC devětašedesátiletou ženu našli v malé vesnici kousek od Charkova. Když jí ukázali obrázky propagandy, kde ztvárňuje hlavní roli, byla překvapená. Její postoj k válce je ale výrazně jiný, než jak ho ruská propaganda vykresluje. „Jak bych mohla podporovat umírání mých lidí? Moje vnoučata musela odejít do Polska. Žijeme ve strachu a teroru,“ popisuje pro britskou BBC.

Mávání sovětskou vlajkou podle ní bylo špatně pochopené. „Byla jsem ráda, že přijedou Rusové a nebudou s námi bojovat. Byla jsem ráda, že se zase spojíme,“ vysvětluje s tím, že si vojáky spletla. Myslela, že přijíždí ruští vojáci, kteří nabízejí pomoc. Sovětská vlajka ale podle ní není symbol Ruska. Vnímá ji jako: „prapor lásky a štěstí v každé rodině, v každém městě, v každé republice. Říká ne krveprolití.“

„Kdybych mohla mluvit s Vladimirem Putinem, řekla bych mu, že udělal chybu. My, ukrajinští dělníci, čím jsme si to zasloužili? My jsme ti, kdo trpí nejvíc,“ říká. Vesnici, kde žije, už několikrát bombardovali, její dům poškodilo ostřelování.

Nová matka vlast

Od ruské propagandy se distancuje. „Nejsem šťastná, že mě proslavili, protože teď mě na Ukrajině považují za zrádce,“ vysvětluje. Bábuška už se stala terčem útoků na internetu.

Stereotypní symbol selské ženy z dob Sovětského svazu s vlajkou podle expertů může připomínat Matku vlast. Ikonu druhé světové války, která byla součástí propagandy a ve Volgogradu se tyčí její velkolepá socha.

„Skutečnost, že je to Ukrajinka, která ztělesňuje Matku vlast, má ukázat, že jde o jeden lid, přestože jsou to dvě země. Pracuje to s novým narativem deukrajinizace místo denacifikace,“ řekl profesor Stephen Hutchings, expert na ruská média z Manchesterské univerzity pro France 24.

Reklama

Doporučované