Hlavní obsah

Itálie prožívá týden, který láme teplotní rekordy. A srpen nemá být jiný

Foto: Profimedia.cz

Itálie posledních dnů.

Reklama

V Evropě sílí vlna veder. Situace je kritická zejména v Itálii, kde většina velkých měst vyhlásila pohotovost a varuje občany před extrémními teplotami. Se spalujícím horkem zápolí i ve Španělsku, Řecku a částech Balkánu.

Článek

Téměř po celé Itálii platí červená výstraha před extrémními vedry. Ta dosahují takové intenzity, že jsou nebezpečná i pro mladé a zdravé lidi. Teploty, které po několik dnů přesahují 40 stupňů Celsia, by měly na většině území jižní Evropy trvat až do středy. BBC Weather uvádí, že nejtepleji bude opět na italských ostrovech Sardinie a Sicílie, kde se nejvyšší teploty budou pohybovat kolem 46 °C nebo 47 °C.

Podle italského ministerstva zdravotnictví došlo k 20% nárůstu počtu pacientů, kteří trpěli příznaky souvisejícími s horkem, jako je dehydratace, vyčerpání, zmatenost či úpal. Aby zdravotnický systém tyto pacienty pojmul, vyčlenily pro ně nemocnice zvláštní skupinu zdravotníků. K takovému kroku se sáhlo prvně od začátku roku 2020, kdy se Itálie stala epicentrem pandemie covidu v Evropě.

Italský ministr zdravotnictví Orazio Schillaci vyzval lidi, aby byli opatrní při návštěvě turisticky exponovaných míst, včetně slavných římských ruin. Lidé by se podle něj měli mezi 11. a 18. hodinou zdržovat pod střechou a vyhýbat se přímému slunečnímu záření, píše server SkyNews.

Masivní vlnu veder italská média označují jako „settimana infernale“ neboli „pekelný týden“. Během něj také padl nový teplotní rekord pro hlavní město. V úterý se v Římě rtuť na teploměrech vyšplhala až na 41,8 °C. V Palermu, hlavním městě Sicílie, vlna veder způsobuje i problémy s dodávkami elektřiny. Nadměrná poptávka po klimatizaci vedla už k několika výpadkům proudu.

Meteorologové ve čtvrtek sice očekávají, že teploty poklesnou, ale hned v následujícím týdnu by vlna veder mohla znovu udeřit. Podle Matta Taylora z BBC Weather by teploty v mnoha oblastech středního a východního Středomoří mohly opět lámat rekordy.

Světová meteorologická organizace OSN dokonce varovala, že vlna veder v Evropě by mohla pokračovat až do srpna. Zároveň podotýká, že extrémní teploty budou ve světě, který se vlivem klimatické změny neustále otepluje, novým normálem.

Obrovská pec z mramoru

To pociťují i lidé v Řecku. Například zaměstnanci aténské Akropole, jedné z největších turistických atrakcí země, si po protestech odborů vybojovali zkrácení pracovní doby o čtyři hodiny. Namísto osmé večer tak bude starověká památka, která v posledních měsících zaznamenala výrazný nárůst počtu návštěvníků, zavírat už ve čtyři hodiny odpoledne.

Vedro pociťují i turisté. „Člověk z toho omdléval a točila se mu hlava. Bylo nám špatně a ztratili jsme chuť k jídlu - nemohli jsme toho moc sníst,“ uvedla pro list The Daily Telegraph Britka, která se svou rodinou musela kvůli nesnesitelným vedrům skončit svoji dovolenou na Rhodosu mnohem dříve, než plánovala.

„Když jsme odjížděli, bylo nejméně 43 stupňů Celsia. Hotel byl navržen z umělého mramoru a vypadal jako obrovská pec,“ popisuje. „Děti se hrozně nudily, protože jsme v tom vedru nemohli nic dělat.“

Země se potýká také s několika lesními požáry. Největší se rozhořel v oblasti Dervenochoria severně od Atén. Další pokračují také ve městech Loutraki, nedaleko města Korint, a Kouvaras jižně od hlavního města. V Mandře západně od Atén obyvatelé tvrdí, že škodám způsobeným požáry by se dalo předejít, kdyby záchranné týmy přijely dříve.

Ozývají se také hlasy, které kritizují vládu za to, že hasiči nemají dostatek sil, aby mohli reagovat na tolik požárů, které v zemi v současné době zuří.

Kvůli vedrům byl také poničen španělský ostrov La Palma. Požár se ale podařilo dostat pod kontrolu díky nižším nočním teplotám. Požár ale zničil přibližně 3500 hektarů půdy, spálil asi 20 domů a budov a donutil 4000 obyvatel k evakuaci.

Evropa ale není jediná, kterou extrémní teploty sužují. Pro více než 80 milionů lidí v západních a jižních státech USA platí varování před rozsáhlou vlnou veder. Ve Phoenixu v Arizoně v úterý už devatenáct dní po sobě překročila teplota 43 °C. Ještě déle se abnormální vedra drží v Číně. V Pekingu meteorologové zaznamenali rekordních 27 dní s teplotami nad 35 stupňů.

Vědci již dlouho varují, že klimatické změny způsobí, že vlny veder budou častější, intenzivnější a budou trvat déle. Podle odborníků se zejména Evropa otepluje rychleji, než předpovídaly mnohé klimatické modely.

„Do roku 2050 může být přibližně polovina evropské populace v létě vystavena vysokému nebo velmi vysokému riziku tepelného stresu,“ uvedl pro list The Guardian Alvaro Silva.

Odhaduje se také, že v loňském roce zemřelo v Evropě na následky veder více než 61 000 lidí. Panují tak obavy, že letošní rok bude podobný.

Aby lidé zůstali v extrémních vedrech v bezpečí, doporučuje se jim pít vodu, nevystavovat se přímo slunci, nosit lehké oblečení, používat opalovací krém a vyhýbat se kávě a alkoholu a dalším věcem, které dehydratují.

Reklama

Doporučované