Hlavní obsah

Italská krajní pravice využívá Putinovu válku, aby ukázala odpovědnost

Foto: Profimedia.cz

Předsedkyně strany Bratři Itálie Giorgia Meloniová se po začátku konfliktu na Ukrajině jasně postavila proti Rusku. Lídr konkurenční Ligy Matteo Salvini lavíruje.

Reklama

Italskou krajní pravici rozděluje konflikt na Ukrajině. Zatímco lavírující Matteo Salvini, dřívější lídr této části spektra, se v preferencích nadále propadá, průzkumům vévodí Bratři Itálie, kteří se postavili za Ukrajinu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Italská krajně pravicová politička Giorgia Meloniová se během posledního roku a půl prodrala na první místo v průzkumech neúnavným kritizováním vlády premiéra Maria Draghiho.

Lídryně uskupení Bratři Itálie, jediné velké politické strany v opozici, kritizovala bývalého šéfa Evropské centrální banky prakticky za vše, a to od zavádění očkovacích certifikátů přes právní reformy až po to, kdo by měl mít právo provozovat plážové podniky, píše server Politico.

V čem se ale oba póly italské politiky výjimečně shodly, to je vojenská podpora Ukrajiny. Od Meloniové se premiérovi dostávalo větší podpory než od většiny lídrů ostatních koaličních stran. Pravicová politička popsala ruskou invazi jako „nepřijatelný velký válečný akt Putinova Ruska proti Ukrajině“ a obhajovala posílání zbraní Kyjevu.

Krajní pravice jako věrohodný partner

„Zatímco na pravici je poměrně velké množství lidí kritizujících NATO a sympatizujících s pozicí Ruska, Meloniová se rozhodla dívat dopředu a vyslat jasný vzkaz,“ řekl Politicu profesor politologie Daniele Albertazzi z univerzity v Surrey. „Chce dát najevo, že je odpovědnou zástupkyní pravice, se kterou může svět obchodovat,“ dodal Albertazzi.

Tvrdý postoj Meloniové k Vladimiru Putinovi je přitom relativně nový. Ještě v roce 2018 oslavovala volební vítězství ruského prezidenta jako projev „jednoznačné vůle ruského lidu“. Rok před parlamentními volbami ale přišla se zásadním obratem ve svém vztahu k ruské hlavě státu.

Díky tomu, že si Meloniová vybudovala pověst pravicové bojovnice v otázkách, jako je imigrace a práva LGBTQ+, její podpora NATO a Ukrajiny jí nabízí šanci zaujmout pozici někoho méně radikálního, píše Politico.

Tvrdost Meloniové vůči Rusku ale přichází v době, kdy se její největší rivalové na populistickém spektru snaží odlišit od zbytku Draghiho koalice. Polovina Italů je proti posílání zbraní na Ukrajinu,  naznačují průzkumy.

Zbraně na Ukrajinu rozštěpily vládní hnutí

V úterý se kvůli této otázce dokonce rozdělilo antiestablishmentové Hnutí pěti hvězd. Luigi Di Maio, bývalý lídr strany a současný ministr zahraničí, spolu se svými stoupenci odešel poté, co zkritizoval současného vůdce uskupení a bývalého premiéra Giuseppa Conteho za to, že vyzval k zastavení vývozu zbraní na Ukrajinu. Draghiho vláda by ale neměla být v ohrožení ani v případě odchodu zbytku Hnutí pěti hvězd z koalice.

Mezitím výrazně klesla podpora krajně pravicové Lize, která zůstává součástí Draghiho kabinetu. Její lídr Matteo Salvini navzdory tomu, že jeho uskupení mělo dohodu o spolupráci s Putinovým Jednotným Ruskem, zpočátku hlasoval pro poslání zbraní na Ukrajinu. Nedávno se ale neúspěšně pokusil vyrazit na mírovou misi do Moskvy.

„Meloniová vděčí za mnohé své výsledky Salvinimu,“ řekla Politicu Laura Boldriniová, poslankyně ze středolevé Demokratické strany. „Změnil postoj k mnoha otázkám a tato nesoudržnost jí poskytla výhodu. Měla by mu každý den děkovat,“ myslí si Boldriniová.

Pokud se Meloniová postaví do čela italské vlády, což aktuálně předvolební průzkumy předpovídají, bude jejím hlavním úkolem podle politologů změnit svůj veřejný obraz z radikálního na umírněný.

To se jí ale aktuálně nedaří ve všech oblastech a působí až schizofrenně. Například na předvolební akci ve Španělsku na podporu tamní krajně pravicové strany Vox deklarovala svůj odpor k tomu, co nazývala „LGBT lobby“, a imigraci. Na konferenci konzervativních stran na začátku roku například patřila mezi nejsilnější kritiky Ruska.

Andrea Delmastro Delle Vedove, poslanec Meloniové strany, popřel, že by její předsedkyně a její názory byly extrémní: „Je extremistická, protože hájí identitu pohlaví… a univerzalitu kříže? Pak je v dobré společnosti s papežem Františkem. Nazvali byste ho extremistou?“ reagoval na dotazy Politica.

„Neustále to hraje na obě strany,“ popsal politiku Meloniové Albertazzi. „Snaží se udržet na palubě své strany ty, kteří si myslí, že fašismus dělal dobro, a to pomocí kódových slov jako čest a národ, a zaujímá extrémní pozice v kulturních válkách proti genderové politice a adopci dětí homosexuály,“ dodal profesor politologie.

Ale pokud jde o hospodářskou politiku, příliš se nevzdaluje od středopravých stran, jako je Forza Italia bývalého premiéra Silvia Berlusconiho. Upřednostňuje malý stát, daňové škrty a podporu malých podniků, vysvětlil Albertazzi.

Pro úspěch Meloniové je zásadní, že zastupuje tradiční nacionalistickou pravici lépe než Salvini a že zůstala mimo vládu, řekl Albertazzi. „Neznamená to, že za tři nebo čtyři roky bude ještě úspěšná,“ dodal.

Reklama

Doporučované