Hlavní obsah

Izrael ukázal video z tunelu v Gaze. Má na něm být šéf Hamásu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Záběry pocházející z bezpečnostní kamery údajně zachycují šéfa hnutí Hamás v Pásmu Gazy Jahjá Sinvára.Video: twitter/IDF

 

Reklama

Armáda tvrdí, že Jahjá Sinvára dokázala identifikovat díky umělé inteligenci a jeho neobvykle velkým uším.

Článek

Izraelská armáda ve středu zveřejnila videozáznam, na němž je podle ní vidět skrývající se šéf hnutí Hamás v Pásmu Gazy Jahjá Sinvár.

Pokud by se pravost záznamu potvrdila, bylo by to podle serveru The Times of Israel poprvé, co byl Sinvár spatřen, od brutálního útoku teroristů z Hamásu na Izrael ze 7. října.

Tel Aviv má Sinvára za jednoho ze strůjců krveprolití. Záznam byl podle armády pořízen 10. října a zachycuje zezadu muže, který kráčí společně s dalšími lidmi včetně dětí tunelem pod městem Chán Júnis v Pásmu Gazy.

Video pochází z bezpečnostní kamery, kterou nalezly speciální síly, uvedl armádní mluvčí Daniel Hagari. Záběry nelze nezávisle ověřit. Podle CNN armáda neposkytla další důkazy na podporu svých tvrzení.

Armáda tvrdí, že Sinvára dokázala identifikovat díky umělé inteligenci a jeho neobvykle velkým uším. Na záznamu je podle armády ze Sinvárovy rodiny také jedna z jeho manželek, tři děti a bratr Ibráhím. Na videu se zdá, že je vůdce Hamásu v dobré zdravotní kondici.

Foto: Wikipedia, Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Jahjá Sinvár patří mezi nejhledanější vůdce této teroristické organizace.

V prosinci izraelské jednotky obklíčily Sinvárův dům, ale šéf hnutí Hamásu se v objektu nenacházel, přestože se bezpečnostní složky domnívaly, že se skrývá v podzemí. Poradce izraelského premiéra Benjamina Netanjahua následně řekl, že je „jen otázkou času, kdy ho dostaneme“.

Armádní mluvčí Daniel Hagari uvedl, že hon na Sinvára neskončí, dokud ho Izrael nedopadne, „živého či mrtvého“.

Kdo je Jahjá Sinvár

Jahjá Sinvár strávil více než dvě desetiletí v izraelských věznicích, než byl v roce 2011 propuštěn při výměně vězňů. Vůdcem Hamásu v Gaze se stal v roce 2017. Podle Izraele sehrál významnou roli při plánování útoku na Izrael.

Reklama

Doporučované