Hlavní obsah

Izrael vyzbrojuje dobrovolníky u Gazy, našel 1500 těl členů Hamásu

Foto: KrispelSlavin, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Izraelská armáda oznámila, že plně obnovila kontrolu nad hranicí s pobřežní enklávou a žádní další teroristé už v noci na úterý do Izraele nepronikli.

Článek

Izrael po víkendovém útoku radikálního hnutí Hamás pokračuje v intenzivním bombardování Pásma Gazy, kde v pravidelných vlnách provádí nálety. Údery zasáhly i rezidenční budovy, školy a budovy OSN a neobešly se bez civilních obětí.

V noci na úterý izraelská armáda v Pásmu Gazy zasáhla stovky pozic Hamásu. Izraelský hlavní vojenský mluvčí Daniel Hagari prohlásil, že palestinští ozbrojenci nenajdou skrýš, protože armáda podniká bezprecedentně intenzivní nálety, které provádí ve vlnách po čtyřech hodinách.

„Dostaneme je všude,“ řekl o Hamásu. Na izraelském území bylo mezitím nalezeno na 1500 těl teroristů z Hamásu.

Podle Hamásem ovládaného ministerstva zdravotnictví si izraelské údery od soboty vyžádaly přes 770 mrtvých a tisíce zraněných. Při úterních náletech zahynuli i tři palestinští novináři.

Podle Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) je nyní v Pásmu Gazy, které má přes dva miliony obyvatel, vnitřně vysídleno 180 tisíc lidí, z toho 137 tisíc lidí se ukrývá v 83 školách, které spravuje UNRWA. Světová zdravotnická organizace (WHO) vyzvala k vytvoření humanitárního koridoru s tím, že její dřívější zásoby zdravotnického materiálu v Gaze byly spotřebovány.

V Gaze se lidé zásobují, čekají dlouhou válku

Rozhovor s obyvatelem Pásma Gazy:

Mluvčí izraelské armády Richard Hecht ráno doporučil prchajícím Gazanům utíkat do Egypta, ale jeho kancelář toto tvrzení později upravila vzhledem k tomu, že je uzavřen hraniční přechod Rafáh.

BBC uvedla, že na hranici s Pásmem Gazy je nyní 35 praporů izraelských sil, z nichž každý čítá několik set vojáků. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí označil nálety v Pásmu Gazy za pouhý začátek, lze proto očekávat, že Izrael zahájí rozsáhlou pozemní operaci.

Izrael také začne vyzbrojovat dobrovolníky v pohraničí v reakci na brutální útok, při němž bylo zabito 900 lidí, včetně nejméně 123 vojáků a 41 policistů, a zraněno více než 2700 lidí.

V první vlně od úterý obráncům rozdá 4000 útočných pušek izraelské výroby. V další fázi bude do příhraničních komunit dodáno dalších nejméně 6000 střelných zbraní. Kromě toho dobrovolníci obdrží helmy a neprůstřelné vesty.

Svědectví z Aškelonu

Hamás pronikl přímo do Aškelonu, kde Moran Hisanová žije. Na občasné rakety je sice zvyklá, poté, co tam Hamás začal střílet po civilistech, se už bezpečně necítí. „Kde byla armáda?“ ptá se a věští, že válka bude dlouhá.

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk uvedl, že ohlášené přitvrzení izraelské blokády, jehož součástí je odstřižení Gazy od dodávek potravin, vody a elektřiny, je v rozporu s mezinárodním právem.

USA, Německo, Británie, Francie a Itálie uvedly, že podpoří Izrael v jeho snaze bránit se před teroristickými útoky. Bílý dům byl v noci na úterý nasvícen v barvách izraelské vlajky. Kypr oznámil, že je připraven poskytnout pomoc občanům třetích zemí, kteří projeví zájem o evakuaci z Izraele.

Španělsko a Francie řekly, že jsou proti tomu, aby Evropská unie pozastavila finanční pomoc Palestincům. Teherán mezitím odmítl obvinění, že byl do víkendového útoku zapojen, a severokorejská státní média z víkendového krveprolití obvinila Izrael.

Reklama

Doporučované