Hlavní obsah

Do Gazy hledí z okna. „Poprvé se necítíme bezpečně, připomíná to holokaust“

Foto: Kobi Wolf/Bloomberg, Getty Images

Obyvatel Aškelonu sleduje auta zapálená během útoku radikálů z Hamásu, 7. října.

Reklama

Hamás pronikl přímo do Aškelonu, kde Moran Hisanová žije. Na občasné rakety je sice zvyklá, poté, co tam Hamás začal střílet po civilistech, se už bezpečně necítí. „Kde byla armáda?,“ ptá se a věští, že válka bude dlouhá.

Článek

Čtyřiatřicetiletá Moran Hisanová sleduje dění v Pásmu Gazy přímo z balkonu domu v Aškelonu, který leží od palestinské enklávy, co by kamenem dohodil.

„Slyšíte ty výbuchy,“ ptá se hned po připojení na aplikaci Zoom, přes kterou poskytla Seznam Zprávám rozhovor. Poté ukazuje na nebe, kde právě přelétává vojenská helikoptéra. Izraelská armáda po útoku palestinského radikálního hnutí Hamás na své území zahájila rozsáhlé odvetné údery na Gazu, odkud ale stále létají na Izrael rakety (o aktuálním dění více zde).

„Na ostřelování raketami jsme zvyklí, tentokrát se ale poprvé necítíme bezpečně, je to děsivé,“ říká žena, která provozuje v Aškelonu malý salon krásy. V jejích rozhovorech s přáteli zaznívá i srovnání s holokaustem, který jim připomněly děsivé záběry ze zabíjení civilistů, jež kolují na sociálních sítích. Po skončení rozhovoru ještě posílá snímek kousku střely z izraelského protiraketového deštníku Železná kopule, který našla na balkoně.

Jak jste prožívala sobotu a kolik času jste trávila v krytu?

Všechno začalo v 6.30 ráno, slyšeli jsme výbuchy, nastal chaos. Bylo to poprvé, co jsem se doopravdy bála, bylo to děsivé. I když je to smutné, naštěstí jsme na tyto situace zvyklí, v Aškelonu čas od času rakety dopadají. Teď nám ale bylo jasné, že tohle je opravdu vážné, raket bylo hodně, ve zpravodajství říkali, že Hamás je v ulicích a střílí po lidech. V tom se to lišilo.

Je mezi obětmi někdo z vašeho okolí?

Ano, mám kamarádku, která je nezvěstná, nikdo neví, kde je. Další kamarádka žije ve Sderotu (městě bezprostředně u hranic s Pásmem Gazy, pozn. red.), v devítipatrovém domě. Ve vchodu je průmyslová kamera, na ní lidé viděli, že tam vnikli teroristé. Obcházeli dveře od dveří a stříleli její sousedy, naše armáda dorazila až za dlouho. Pronikli až do pátého patra. Kamarádka byla celou dobu potichu zavřená s nožem v krytu. Hledali lidi, aby je mohli zabít, je to neuvěřitelné.

Jaká je situace dnes (v neděli)?

Rakety zasáhly několik domů. Teď zrovna jsou slyšet, slyšíte? Bouchá to pořád, ulice jsou prázdné, bez lidí. Slyšeli jsme i útoky naší armády.

Vaše země je teď ve válce. Přemýšlela jste o tom, že se uchýlíte někam na bezpečnější místo, dále od Pásma Gazy?

Obvykle to děláme, teď je ale chaos všude, po celé zemi. Hodně lidí odjíždí, část rodin jede na jih k příbuzným nebo přátelům, nebo prostě dobrým lidem, kteří je ubytují.

Situace je jiná než dříve, už se necítíme bezpečně. Armáda nebyla připravená… nevíme, proč. Lidé jsou na vládu naštvaní. Když se spolu bavíme, připomíná nám ta situace holokaust - to kvůli lynčování, které jsme viděli. Hodně lidí, které známe, bylo zabito, zraněno, nebo jsou pohřešovaní.

Foto: SZ - Milan Rokos

Moran Hisanová sledovala výbuchy přímo ze svého domu i během rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Myslím, že obětí bude hodně, vláda teď mluví o 700 zavražděných. Já sama odhaduji, že jich bude spíš dvojnásobek.

Pronikl Hamás i přímo do Aškelonu?

Ano, dnes (v neděli) tu byli, armáda je ale zastavila. Hamás nás překvapil, nikdo neočekával, že teroristé vezmou zbraně a budou střílet lidi v ulicích, ne vojáky, obyčejné lidi.

Myslíte, že útok Hamásu má spojitost s politickou krizí v Izraeli? Že si Hamás řekl, že země je teď rozhádaná a teď není připravená?

To nikdo neví, bavím se o tom se všemi. Tohle jsme neočekávali.

V Gaze se lidé zásobují, čekají dlouhou válku

Rozhovor s obyvatelem Pásma Gazy:

Izrael pravděpodobně pošle do Gazy vojáky a podnikne tam pozemní invazi. Věříte, že může Hamás na 50 let ochromit, jak říká vláda?

Nevím, co říkali, to jsou jen řeči politiků. Já jen vím, že je to teroristická organizace, která chce poškodit lidi. Jsou proti židům, je to náboženská válka.

Proč vypadá Gaza tak, jak vypadá? Izraelská vláda jim dává elektřinu, mohou si Gazu vybudovat. Když ale vidíte, jak tam lidé žijí, vidíte, že si berou jen peníze a za ně jen nakupují zbraně. Nepoužívají je na nemocnice a školství, aby se tam lépe žilo. Jen vezmou veškerou pomoc a platí za ni rakety a zbraně.

Foto: Archiv Seznam Zpráv

Úlomek z izraelské střely z protiraketového deštníku Železná kupole.

Jsou tam ale i civilisté…

Ano, lidé tam trpí, oni také chtějí jen žít. Mám kamaráda, který má firmu, zaměstnává hodně lidí z Gazy. Vychází s nimi dobře, stará se o ně, platí je. Ti lidé jsou normální občané, ale žijí v této realitě, narodili se tak, nemají jinou možnost.

Chtěla bych říct, že tuto válku vyhrajeme. Na Izraelcích je to nejlepší, že stojíme při sobě. To nás zachraňuje a dělá nás silnými. Proto jsem si jistá, že vyhrajeme a Izrael z toho vyjde silnější.

Reklama

Doporučované