Hlavní obsah

Jachty bez posádek? Británie zvažuje sankce vůči zaměstnancům oligarchů

Foto: Profimedia.cz

Superjachta Šeherezáda, kterou západní zpravodajské služby spojují s ruským prezidentem Vladimirem Putinem (ilustrační snímek).

Reklama

Velká Británie hledá další způsoby, jak se vypořádat s majetkem ruských oligarchů v zemi. Sankce by se podle nového návrhu mohly rozšířit i na posádky jacht a letadel, které ruští boháči vlastní.

Článek

Británie na Rusko od začátku invaze na Ukrajinu uvalila řadu sankcí, včetně zákazu, který ruským oligarchům znemožňuje „využívat předního světového leteckého a námořního průmyslu a inženýrů Spojeného království“. Spolu se Spojenými státy a Evropskou unií také v minulosti prohlásila, že se zaměří na superjachty, které vlastní movití Rusové.

Den poté, co Spojené království zabavilo první superjachtu patřící ruskému podnikateli napojenému na Putina, ministerstvo zahraničí představilo návrh nového opatření. Sankce by se mohly rozšířit i na posádky jacht a letadel vlastněných ruskými oligarchy. Jaké konkrétní postihy by zaměstnancům mohly hrozit, britské úřady prozatím neupřesnily.

Cílem tohoto kroku je však podle nich snaha ztížit oligarchům údržbu jachet i hledání a shánění dalších zaměstnanců. Řada jich totiž za těchto podmínek nebude ochotných odplout nebo odletět mimo jurisdikci Spojeného království, slibuje si britská diplomacie.

Mezitím dvě superjachty, které britská média spojují s ruským miliardářem Romanem Abramovičem, zakotvily v Turecku. Tam jsou mimo dosah sankcí Spojeného království a EU, připomíná web The Guardian. Pokud by se však prokázalo, že britské firmy poskytovaly oligarchům a jejich jachtám pomoc, mohly by rovněž být potrestány sankcemi.

Britské úřady upozornily, že se posádky podezřelých jachet v Itálii buď vyměnily, nebo odmítly s policií ohledně odhalení totožnosti majitele plavidla spolupracovat.

Italská policie také podle webu The Guardian vyšetřuje jednu z největších superjachet na světě, Šeherezádu. Ta se v současné době nachází v luxusním toskánském letovisku, někteří se domnívají, že ji vlastní sám Vladimir Putin.

S ruskými miliardáři je spojeno mnoho superjachet, ale jejich vlastnictví je zahaleno tajemstvím, píše list. Lodě jsou často registrované prostřednictvím offshorových společností. Přestože zabavení jachet je poutavým způsobem jak demonstrovat politickou ochotu jít po Putinových zdrojích příjmů, podle britských úředníků existují i jiné a praktičtější cesty, jako je například zákaz dovozu ruského plynu.

Sankce proti Doněcku a Luhansku

Ministerstvo zahraničí rovněž uvedlo, že sankce se rozšiřují tak, aby se vztahovaly nejen na nelegální činnost na Krymu, ale i na Ruskem kontrolovaných územích Doněcké a Luhanské oblasti. Putin jen několik dní před invazí na Ukrajinu uznal tyto dva separatistické regiony za nezávislé státy.

„Není pochyb o tom, že Putin a jeho elita byli překvapeni silou našich sankcí. Dokud budou ruská vojska na Ukrajině, budeme zvyšovat tlak a zaměříme se nejen na podnikání oligarchů, ale také na jejich majetek a mezinárodní životní styl,“ uvedla britská ministryně zahraničí Liz Trussová.

Předevčírem britská vláda zadržela loď v hodnotě 38 milionů liber (1,1 miliardy korun), která patří nejmenovanému ruskému podnikateli. Vlastnictví téměř šedesát metrů dlouhého plavidla Phi je podle vlády záměrně dobře utajené.

Ministr dopravy Grant Shapps uvedl, že tento krok je „jasným a důrazným varováním Putinovi a jeho blízkým“. Vláda jachtu, která disponuje sladkovodním bazénem i vinným sklepem, poprvé identifikovala jako potenciální ruské plavidlo 13. března. Společnost, na kterou je loď registrovaná, sídlí v ostrovní zemi Svatý Kryštof a Nevis. Podle úřadů ale plula pod maltskou vlajkou, aby skryla svůj původ.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované