Hlavní obsah

Spekulace o Prigožinově zradě můžou pomoci naplnit údajný plán Kremlu

Foto: Repro: Telegram, Seznam Zprávy

Jevgenij Prigožin dosud proslul jako velkohubý kritik velení armády a ministerstva obrany.

Reklama

Kreml označil zvěsti o Prigožinově ochotě zradit ruskou armádu za kachnu. Zpráva se mu ale může hodit, pokud se rozhodne uskutečnit plán, o kterém informoval ruský exilový server Meduza: o kampani na diskreditaci šéfa vagnerovců.

Článek

List The Washington Post v pondělí napsal, že šéf Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin byl ochoten vyzradit ukrajinské straně pozice ruských jednotek. Je to zřejmě nejvážnější obvinění této výrazné a zároveň velmi kontroverzní osoby na ruské straně válečného konfliktu.

Dosud Prigožin proslul hlavně neomalenými výpady proti ruským armádním špičkám a různými výhrůžkami, kterými se snažil udržovat svoji žoldnéřskou armádu v centru pozornosti médií a zároveň dotlačit ruské ministerstvo obrany k vyšším dodávkám munice a zásob.

Zpráva v amerických novinách vrhla na hrubiánského válečníka a nacionalistu stín podezření ze zrádcovství. Podle uniklých dokumentů, na které se The Washington Post odvolává, Prigožin v lednu nabídl ukrajinské vojenské rozvědce, že prozradí rozmístění ruské armády, pokud Kyjev stáhne své vojáky od města Bachmut, kde se soustředily jednotky vagnerovců.

Prigožin označil zprávu za nesmysl, mluvčí Kremlu hovořil o „kachně“ a informaci o jeho údajné nabídce popřela i ukrajinská vojenská rozvědka. Spekulace nicméně prošla oficiálními ruskými médii, a mohla tak zapůsobit jako veřejné zpochybnění jeho důvěryhodnosti.

Začíná se tedy naplňovat předpověď některých analytiků, že se Prigožin ocitne v nemilosti u prezidenta Vladimira Putina, který dosud výstřelky svého dávného známého z Petrohradu mlčky toleroval?

Podle amerického Institutu pro studium války (ISW), který Prigožinovy aktivity podrobně monitoruje ve svých denních hodnoticích zprávách, není pravděpodobné, že by uvedená obvinění přiměla Kreml, aby šéfa vagnerovců v blízké době odstranil. Mohou ale přispět ke snaze Prigožina zdiskreditovat.

Ústav připomněl, že minulý týden se objevily informace o výhrůžkách ruských představitelů směrem k Prigožinovi, pokud si bude na ministerstvu obrany dál vynucovat dodávky střeliva.

Více o Prigožinovi a vagnerovcích

Jevgenij Prigožin je bývalý kriminálník, který se v 90. letech v Petrohradu prosadil v gastronomii a seznámil se tam s pozdějším prezidentem Vladimirem Putinem. Soukromou armádu vagnerovců nasadil v Africe nebo v Sýrii. Stál i za ruskou dezinformační „továrnou“.

Ruskojazyčný zpravodajský web Meduza ještě před zveřejněním zprávy The Washington Post napsal, že Putinova administrativa připravuje informační operaci zaměřenou na diskreditaci šéfa vagnerovců.

Nejmenované zdroje z Kremlu tehdy reagovaly na Prigožinovo prohlášení, že se jeho jednotky stahují z Bachmutu, a také na jeho poznámky o spokojeném „dědečkovi“, které si někteří vykládali jako útok na samotného Putina. „Jestli to takhle půjde dál, oficiální silovici (vůdčí osoby z bezpečnostních a vojenských složek, pozn.red.) to definitivně zastaví,“ citovala Meduza jeden ze zdrojů.

Nebývalý výpad proti Prigožinovi zazněl v pondělí od poslance Státní dumy, vysloužilého generála Viktora Soboljeva. Ten podle některých ruských médií označil vagnerovce za „nelegální vojenskou formaci“, o které není jasné, kde je registrovaná a co vlastně dělá. Členům řádných ruských vojenských jednotek, kteří by přešli k vagnerovcům, podle něj hrozí oprávněný trest až 15 let vězení.

Rána pro ruské letectvo

V uplynulých dnech přišlo Rusko o několik drahých leteckých strojů.

Soboljev však není členem putinovské strany Jednotné Rusko, ale opoziční komunistické strany. Není také jasné, zda reagoval na informaci o údajné Prigožinově zradě.

Analytici z ISW poukazují na to, že odstranění Prigožina coby velitele žoldáků na Donbase by mohlo oslabit ruské pozice v Bachmutu. „To je risk, který Putin pravděpodobně nepodstoupí,“ napsali pracovníci institutu.

Připomněli také, že Prigožin nemá žádnou oficiální pozici v ruské státní garnituře, vystupuje jako faktický šéf soukromé společnosti. Tím, že by ho Kreml zbavil kontroly nad Vagnerovou skupinou, by se paradoxně donutil k řízení žoldácké armády, od které si Putin dosud udržoval formální odstup.

Reklama

Doporučované