Hlavní obsah

„Je tvoje“. Migranti na mexických hranicích čelí vlně únosů a znásilnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Migrace na mexické hranici. Ilustrační foto.

Reklama

Když za Carolinou přišli během jednoho květnového úsvitu její únosci a vytáhli ji z jejich úkrytu v mexickém pohraničním městě Reynosa, myslela si, že po ní budou chtít, aby volala své rodině do Venezuely.

Článek

Už několikrát se tak stalo a vždy je měla prosit o výkupné. Tentokrát to ale bylo jiné. Místo toho, aby alespoň chvíli mohla slyšet hlas své rodiny, jí muži vzali do rozbitého autobusu, který stál venku před jejich skrýší, a znásilnili ji.

Podle údajů mexické vlády a humanitárních organizací rostou počty sexuálního násilí na migrantech, kteří se snaží dostat do Spojených států. Děje se tak zejména ve městech Reynosa a Matamoros, která jsou hlavními tranzitními trasami pro uprchlíky.

„Nelidský způsob, jakým pašeráci zneužívají, vydírají a páchají násilí na migrantech za účelem zisku, je zločinný a morálně odsouzeníhodný,“ uvedl mluvčí amerického ministerstva vnitřní bezpečnosti Luis Miranda pro agenturu Reuters.

Za posledních devět let mají tato dvě města tento rok nejvíce vyšetřovaných trestných činů znásilnění. Jen v první polovině roku 2023 zahájilo státní zastupitelství sedm vyšetřování znásilnění cizinek. V červnu pak přibyly další čtyři. Nenahlášených případů bude násobně víc.

To si myslí i Olivia Lemusová, vedoucí tamaulipské komise pro lidská práva. Ta uvedla, že oficiální údaje představují jen pouhý zlomek všech skutečných případů.

„Migranti se bojí podávat oznámení,“ řekla Lemusová. „Skutečnost, že není více hlášení, neznamená, že k této trestné činnosti nedochází.“

Cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly

Tváří v tvář rekordním počtům nelegálních překročení hranic přešla administrativa amerického prezidenta Joea Bidena v květnu k novému systému, který vyžaduje, aby si migranti zajistili schůzku. Ta by jim měla umožnit legálně vstoupit na americkou půdu.

Tento nový požadavek měl ale v obou městech nezamýšlené důsledky a paradoxně přispěl k většímu násilí.

Vysoké riziko únosů a sexuálních útoků v Reynose a Matamorosu je jedním z faktorů, které nutí migranty k nelegálnímu přechodu. Právě nutnost svěřit se do rukou převaděčů měl nový systém řešit. Odborníci na migraci pro tuto oblast ale říkají, že žadatelé o azyl tak jezdí na vlastní pěst a doufají, že si schůzku zařídí. Zločinecké skupiny, které kolem Reynosy a Matamorosu působí, ale stále chtějí platit za vstup na jejich území.

„Znásilnění je součástí procesu mučení, aby zločinci získali peníze,“ řekla Bertha Bermúdez Tapia, socioložka z univerzity v Novém Mexiku, která zkoumá dopady Bidenovy politiky na migranty v Tamaulipasu.

Podle bezpečnostních analytiků jsou v regionu aktivní kartely z Perského zálivu a Severovýchodní kartel. Ty pak unášejí zejména uprchlíky, kteří cestují bez převaděčů.

Někteří migranti také tráví v nebezpečném regionu více času a čekají na zajištění schůzky. Podle amerického Úřadu pro cla a ochranu hranic (CBP) se o 1450 míst denně ucházejí desítky tisíc lidí. Samotná CBP je pak údajně sama znepokojena zprávami o sexuálním násilí.

„Je to maximálně znepokojivé,“ řekl úředník CBP pro Reuters, který si jako podmínku rozhovoru vyžádal anonymitu.

S tím ale nesouhlasí Miranda. Podle ní není díky nové politice potřeba čekat na hranicích, protože si zájemci o schůzku mohou rezervovat termín i z jiných částí středního a severního Mexika.

Podle statistiky CBP se díky aplikaci přihlásilo na čtvrt milionů migrantů, píše server Times Now. Dvě stě tisíc z nich se pak skutečně dostalo do USA.

Je tvoje

Carolina se do Reynosy dostala v noci 26. května komerčním autobusem se svým 13letým synem. Jakmile přijeli na autobusové nádraží, začali je sledovat muži. Tvrdí, že jí řekli, že bez jejich povolení tam nemůžou být.

O tom, že se tamní gangy zaměřují právě na autobusy a jejich cestující berou jako rukojmí, ví i americké ministerstvo zahraničí.

Muži pak odvedli Carolinu do domu, kde ji a další migrantky znásilnili. Pustili ji až poté, co její rodina zaplatila výkupné ve výši 3100 dolarů.

Další žena, která se k hranicím dostala z Ekvádoru, uvedla, že ji v zajetí v Reynose její únosci nechávali opakovaně znásilnit drogovým dealerem výměnou za jeho dodávky drog. Naštěstí se jí podařilo utéct oknem, když její věznitelé spali.

Jeden venezuelský migrant uvedl, že byl v květnu v Reynose unesen kartelem, když cestoval na hranice na potvrzenou schůzku s CBP. Nemohl sehnat celé výkupné 800 dolarů, a tak byl nucen dva měsíce pracovat, aby splatil zbývající část, uvedl.

Jednu noc měl za úkol hlídat ostatní migranty. U toho prý viděl, jak členové kartelu žádají muže, který měl dům na starosti, o povolení znásilnit ženy, které si vybral. Odpověď prý byla vždy stejná: „Je tvoje.“

Reklama

Související témata:

Doporučované