Hlavní obsah

Dvanáct rukojmích Hamásu je v Izraeli, potvrzuje armáda

Foto: Profimedia.cz

Hamás předává rukojmí Červenému kříži.

Reklama

V rámci páté výměny rukojmích mezi Hamásem a Izraelem již Hamás propustil 12 rukojmích do rukou pracovníků Červeného kříže, potvrzuje Izrael. Ten by měl ještě dnes na oplátku osvobodit dalších 30 Palestinců.

Článek

Palestinské radikální hnutí Hamás dnes večer předalo pracovníkům Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) již 12 rukojmích. S odvoláním na oznámení izraelské armády to napsala agentura Reuters.

Propuštění rukojmích potvrdila také katarská diplomacie a vzápětí i kancelář izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Podle ní bylo propuštěno deset Izraelek, včetně nezletilé dívky, a dva občané Thajska.

Web The Times of Israel (ToI) napsal, že mezi propuštěnými je žena s dvojím - izraelským a rakouským - občanstvím a také dvě osoby s argentinským i izraelským občanstvím. Nezletilé dívce je podle izraelských médií 17 let.

Izrael by měl ještě dnes propustit 30 Palestinců, z toho 15 žen a 15 chlapců.

Jedná se o již pátou výměnu rukojmích, které Hamás unesl při krvavém útoku na Izrael 7. října, za Palestince vězněné v Izraeli. Izrael v posledních čtyřech dnech v rámci dohody o příměří v Pásmu Gazy propustil 150 palestinských vězňů, především mladistvých a žen.

Hamás propustil od pátku sedm desítek lidí z asi 240 osob, které unesl, přičemž dvě desítky z propuštěných jsou cizinci a dostali se na svobodu díky jednání mimo dohodu o příměří.

V pondělí večer Katar oznámil, že dohoda o klidu zbraní byla prodloužena o další dva dny a počítá se s tím, že se za tuto dobu dostane na svobodu dalších 20 rukojmích výměnou za 60 vězňů.

Reklama

Doporučované