Hlavní obsah

„Jste Rusové posedlí ďáblem.“ Předák separatistů hrozí Ukrajincům vyhubením

Foto: Profimedia.cz

Předák doněckých separatistů Pavel Gubarjev (druhý zprava) na snímku z roku 2014.

Reklama

Pavel Gubarjev je proruský separatista, který stál v počátcích donbaského odporu proti Ukrajině. Teď bojuje v ruské armádě a v nově zveřejněném videu Ukrajincům v podstatě hrozí genocidou.

Článek

Jeden z oblíbených ruských narativů v souvislosti s konfliktem na Ukrajině je lež o genocidě páchané na rusky mluvících obyvatelích Donbasu. Mnohdy jsou to ale právě představitelé proruských separatistických útvarů, kdo mluví o úmyslu zmasakrovat ukrajinské obyvatelstvo.

Aktuálně se k nim přidal Pavel Gubarjev, někdejší separatistický předák z Doněcku, který teď údajně bojuje na straně ruské armády.

„Jsou to Rusové posedlí ďáblem,“ říká na adresu Ukrajinců ve videu, jež na Twitteru zveřejnila Julia Davisová, novinářka amerického serveru The Daily Beast a zakladatelka projektu Russian Media Monitor, jehož cílem je sledovat zpravodajství ruských médií.

Gubarjev mluví o cílech ruské invaze. „Přišli jsme je přesvědčit, ne zabít. Ale pokud nebudete chtít, abychom změnili váš názor, tak vás zabijeme. Zabijeme tolik (lidí), kolik budeme muset. Zabijeme jich milion nebo pět milionů. Můžeme vyhubit vás všechny, pokud nepochopíte, že jste posedlí a musíte se uzdravit,“ vysvětluje.

Separatistický vůdce také uráží ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, jehož označuje za „ďáblův potěr“ nebo „Hitlera 2.0“. Ukrajinské vedení je podle něj z křesťanského pohledu posedlé a ze světského pohledu jsou to antisystémoví liberální hlupáci, kteří nerozumí tomu, co se děje.

Limity ruského útoku a ukrajinské obrany

Protivzdušná obrana je nyní pro Ukrajince prioritou číslo jedna. Pondělní barbarský útok na ukrajinská města zřejmě urychlí dodání vyspělých systémů protivzdušné obrany z Německa a USA. Ochránit velké území je však dál složité.

Gubarjevovo video komentoval například bývalý velitel vrchního velitelství NATO v Evropě, americký admirál James Stavridis. „Dovolte mi to vyložit na rovinu: rychle se přidejte, nebo začne genocida. Nejnepřesvědčivější argument, co jsem slyšel,“ napsal.

Gubarjev byl hned v počátcích separatistického hnutí v Doněcku v březnu 2014 „zvolen“ lidovým gubernátorem. Krátce nato ho zatkla ukrajinská bezpečnostní služba SBU, na svobodu se dostal ještě v květnu téhož roku při výměně vězňů, píše web Rádia Svobodná Evropa / Rádia Svoboda.

Později se angažoval v politice samozvané Doněcké lidové republiky na nižších úrovních, ale několikrát byl vyloučen z „voleb“. V počátcích letošní ruské invaze na Ukrajinu napsal na sociální síti Telegram, že se přidává k ruské armádě.

Ještě před vstupem do separatistické politiky Gubarjev pracoval v reklamním byznysu. V jednom z videí například vystupoval v převleku za dědu Mráze.

Reklama

Doporučované