Hlavní obsah

Kanada prodlouží svou vojenskou misi na Ukrajině, řekl Trudeau

Foto: Profimedia.cz

Kanadský premiér Justin Trudeau.

Reklama

Kanada bude pokračovat ve výcviku vojáků na Ukrajině další tři roky, oznámila tamní vláda. V návoznosti na možný ozbrojený konflikt Ukrajiny s Ruskem, do země pošle i zbraně.

Článek

Kanada rozšíří a o tři roky prodlouží svou vojenskou výcvikovou misi na Ukrajině, oznámil ve středu tamní premiér Justin Trudeau. Jeho kabinet zároveň do východoevropské země, u jejíž hranic shromažďuje své jednotky Rusko, pošle blíže neurčené nesmrtící zbraně. Informovala o tom agentura AP. Kyjevu chce Ottawa pomoci i sdílením zpravodajství a s obranou vůči kybernetickým útokům.

Kanada, kde žije po Ukrajině a Rusku třetí největší populace Ukrajinců na světě, udržuje od roku 2015 na západní Ukrajině výcvikovou misi v počtu 200 vojáků. Trudeau schválil vyslání dalších 60, s dalším rozšířením až na celkový počet 400.

„Není to bojová mise, je to výcviková mise. Kanadská armáda je tam od toho, aby radila a asistovala. Ve cvičení budeme pokračovat,“ uvedl Trudeau. „V případě ruského vpádu nebo invaze na Ukrajinu kanadským vojákům zajistíme bezpečí,“ dodal.

Cílem kanadské mise je podpořit ukrajinské síly, aby mohly bránit suverenitu, bezpečnost a územní integritu země, uvedl premiér. Do Litvy a na Ukrajinu s vojáky v následujících dnech odcestuje i kanadská ministryně obrany Anita Anandová.

Kanadská média minulý týden informovala, že země vyslala na Ukrajinu malý kontingent speciálních jednotek. Přítomnost kanadské jednotky pro speciální operace je součástí snahy NATO odradit Rusko od agrese vůči Ukrajině a identifikovat způsoby, jak podpořit ukrajinskou vládu, uvedl Global News s odvoláním na blíže neupřesněné zdroje.

Rusko v posledních týdnech shromáždilo u hranic s Ukrajinou desetitisíce vojáků. Kyjev tvrdí, že se Moskva připravuje na možnou invazi na Ukrajinu a že chystá provokace, které by měly podobnou operaci odůvodnit. Rusko, které v roce 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym, ale popírá, že by chystalo útok proti svému sousedovi.

Kanada již dříve nařídila rodinám kanadských diplomatů působících v Kyjevě, aby dočasně odcestovaly z Ukrajiny vzhledem k ruským vojenským přípravám u ukrajinských hranic.

Reklama

Doporučované