Hlavní obsah

„Když řeknu skoč, tak skoč.“ Neobyčejné osudy lidí z Maui

Foto: Tom Hays pro The Washington Post, Getty Images

Phil Bailey, 65letý přístavní dělník, unikl před smrtícím lesním požárem v Lahaině skokem do oceánu. Na snímku ze čtvrtka 10. srpna se zotavuje v nouzovém přístřešku ve Wailuku na Havaji.

Reklama

Lidé, kteří uprchli před nebezpečnými požáry na ostrově Maui, přinesli svědectví o své záchraně. Někteří stihli utéct včas a odjeli autem, jiní na poslední chvíli hledali bezpečí v oceánu. Část kritizuje pozdní varování.

Článek

Počet obětí ničivých požárů na druhém největším z Havajských ostrovů stále stoupá. Úřady na Maui potvrdily 53. oběť a předpokládá se, že počet bude dál stoupat.

Svědectví lidí, které od smrti dělily jen okamžiky, a do bezpečí se jim podařilo utéct jen tak tak, postupně otevírají debatu o tom, zda úřady udělaly vše pro ochranu lidí a nepodcenily evakuaci z ohrožených míst.

Když se první ohniska požárů objevila na východním okraji města Lahaina, úřady začaly evakuovat blízké okolí. Po několika hodinách nicméně oznámily, že je oheň pod kontrolou. V dalších hodinách, kdy se plameny začaly znovu rychle šířit, vydal Úřad pro řízení krizových situací varování, aby se lidé nepřibližovali k místům, kde jsou zablokované silnice. Nikdo však nevydal nařízení k evakuaci.

Doporučení k evakuaci přišlo až za dalších pár hodin. Jenže to už se oheň nekontrolovatelně šířil městem a část lidí už byla na útěku do bezpečí. Někteří dokonce tvrdili, že od úřadů neobdrželi vůbec žádné upozornění a konali „jen“ na základě vlastního úsudku.

Během čtvrteční tiskové konference náčelník hasičského sboru Bradford Ventura oznámil, že vzhledem k rychlosti, jakou se oheň šířil, nebylo možné vydat nařízení k evakuaci včas.

Fotografie z Maui: Žár byl tak prudký, že ožehl i zakotvené lodě

+12

Varování nepřicházela

Svou zkušenost sdělil reportérům z New York Times (NYT) Mark Stefl, který pochází z Lahainy. Podle jeho slov utekl s manželkou před požárem ve chvíli, kdy hořelo zhruba 450 metrů od jejich domova.

Na otázku, zda obdrželi varování, odpověděl: „V žádném případě“. A: „Nikdo to nečekal.“

Claire Kentová, která ve městě pracovala v oblasti turistického ruchu, řekla NYT, že začala panikařit ve chvíli, kdy uviděla hustý oblak černého dýmu a uslyšela výbuch. „Soused mi řekl, že tři přilehlé čerpací stanice jsou v plamenech, takže se mám sbalit a jít,“ vypověděla Claire.

S pár přáteli vzala auto a snažila se z města odjet. Popisovala, že při útěku míjeli lidi, kteří opouštěli město po svých a často s dětmi v náručí.

Claire přiznala, že jediné varování - mimo toho od souseda - dostala od muže na kole, který jezdil podél silnice a křičel, že se lidé musejí dostat z města. „To bylo jediné, co můžu k varování přirovnat,“ dodala.

Přečtěte si více

Druhý největší havajský ostrov Maui se ocitl v plamenech. Práci hasičů komplikuje silný vítr. Zčásti za něj může hurikán Dora, který ostrov míjí z jižní strany v bezpečné vzdálenosti asi 800 kilometrů.

Úkryt jsme našli v oceánu

Svůj zážitek popsala britské BBC také Tee Dangová, která byla na Maui se svou rodinou na dovolené. Rodina zrovna seděla v půjčeném autě na zablokované cestě, když se požár začal nebezpečně blížit. Jakmile plameny pohltily sousední vozy, rozhodli se automobil opustit a prostě utíkat. Jejich jedinou variantou byl úprk do oceánu. Zpočátku stáli na mělčině, ale jak se blížil večer a zvedal se příliv, začaly vlny Teeou házet o kamenné útesy, což ji způsobilo řezné rány na nohách. Ve chvíli, kdy začala hořící auta vybuchovat, museli odplavat do větší hloubky, aby je neohrozily odlomené kusy aut.

Ve vodě byli skoro čtyři hodiny. Nakonec je zachránil hasič. Spolu s dalšími deseti lidmi se je pokusil vyvést hořícími ulicemi města pryč do bezpečí.

Tee reportérům z BBC prozradila, co jí v jednu chvíli hasič řekl: „Nevím, jestli to zvládneme. Jen dělejte, co vám řeknu. Když řeknu skoč, tak skoč. Když řeknu běž, tak běž,“ řekla matka tří dětí.

Mnoho lidí ztratilo své domovy. Podle tamních úřadů plameny poškodily nebo zničily až 1700 budov. Lidé své domovy často opouštěli ve spěchu a přinuceni okolnostmi za sebou museli nechat celý svůj život.

Tento osud potkal například Bryce Baraoidana, jenž BBC řekl, že jeho rodina musela v domě nechat veškerý majetek i vzpomínky. „Když jsme zjistili, že náš dům je zničený, moje maminka se rozbrečela,“ řekl.

Jako největší ztrátu vnímá to, že v domě musel nechat svých pět chameleonů. „Miloval jsem je a lituji toho, že jsem je nevzal sebou,“ prozradil Bryce.

Nyní s rodinou přebývá na bezpečné straně ostrova. Jediné, co stačili vzít s sebou, byly důležité dokumenty, jedna taška s oblečením a dva psi. „Všichni jsme v šoku. Táta mi ale řekl, že všechno, co byl v našem domě, je nahraditelné, a že můžeme být šťastní, že máme jeden druhého,“ dodal.

Zcela zničené město

Město Lahaina utrpělo pravděpodobně největší škody. Podle oficiálních informací plameny strávily více než dvě třetiny města. „Všechno ve městě je zničené,“ řekl americké CNN Dustin Kaleiopu.

Uvedl také, že celá jeho rodina, všichni jeho známí a kolegové z práce jsou nyní bez domovů.

S USA Today hovořil Jordan Saribay. Mluvil například o tom, jak město pohltily plameny vysoké jako samotné budovy. Jordan se podělil o to, že měl problém s tím, najít cestu ven z města. „Většina ulic byla ucpaných nebo pohlcených ohněm. Viděl jsem, jak auto vybuchlo a zranilo ženu, která seděla uvnitř,“ řekl v rozhovoru.

Okolí, kterým projížděl, popsal jako válečnou zónu. „V jednu chvíli jsem projížděl hustým černým dýmem a nevěděl jsem, co je kolem mě,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Doporučované