Hlavní obsah

Kentaur se šíří světem. Experti jsou ve střehu kvůli nové podvariantě omikronu

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Očkování proti koronaviru (Ilustrační snímek).

Reklama

Světová zdravotnická organizace varovala, že epidemie koronaviru ještě není ani zdaleka u konce. Upozorňuje tak na rozšiřující se podvarianty koronaviru. Za posledních 14 dní se počet případů podle organizace zvýšil o 30 procent.

Článek

„Nové vlny viru znovu ukazují, že covid-19 není zdaleka u konce. Jak na nás virus tlačí, musíme na něj zatlačit zpátky,“ řekl šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Na tiskové konferenci uvedl, že vlády musí v reakci na šíření viru zavést osvědčená opatření, jako je nošení roušek a respirátorů nebo zlepšení ventilace.

Počet případů covid-19 se za posledních 14 dní podle organizace zvýšil o 30 procent právě v důsledku šíření podvariant omikronu BA.4 a BA.5 a také v souvislosti se zrušením opatření.

Vědci také v současnosti zkoumají novou odnož varianty omikron BA.2,75, přezdívanou „kentaur“. Ta se objevila poprvé v Indii na začátku května. Nárůst případů v zemi poté prudce zrychlil, a to více než u dosud nejpřenosnější podvarianty omikronu BA.5.

Podvarianta kentaur už se dál objevila v dalších 10 zemích, včetně Velké Británie, USA, Austrálie, Německa a Kanady.

Světová zdravotnická organizace k nové podvariantě omikronu prozatím nevydala stanovisko. Virologové podle britského The Guardian upozorňují, že tato nová odnož může být nebezpečnější než ty předchozí. „Nejde ani tak o přesné mutace, spíše o jejich počet nebo kombinaci,“ řekl pro deník Dr. Tom Peacock, virolog z Imperial College London, který jako první označil omikron za potenciální problém již v listopadu 2021.

„Je těžké předpovědět účinek tolika mutací, které se objevují pohromadě. Dávají viru tak trochu ‚divoké‘ vlastnosti, kdy součet jeho částí může být horší než části jednotlivě,“ uvedl.

Další podvarianty omikronu

„Podvarianty omikronu, jako je BA.4 a BA.5, nadále po celém světě zvyšují počet případů, hospitalizací a úmrtí,“ řekl Tedros. Spojené státy v reakci na rozšíření podvarianty BA.5 představily v úterý protiepidemický plán.

Tato odnož varianty omikron se podle vládních expertů nezdá být spojena se závažnějším průběhem nákazy, pravděpodobně ale dokáže obcházet imunitu nabytou z infekce původní verze omikronu. Bílý dům proti ní chce bojovat očkováním, testováním či léky, restrikce známé z dřívějších pandemických vln v nově formulované strategii nezmiňuje.

Podle WHO mnoho států nezavádí účinně testování, nebo dostatečně neočkuje. „Sledování se výrazně snížilo – včetně testování a sekvenování – takže je stále obtížnější posoudit dopad variant na přenos, charakteristiky onemocnění a účinnost protiopatření,“ uvedl Ghebreyesus.

Koronavirus v Evropě

WHO na konci června oznámila, že očekává v létě u evropských států vysoké počty nakažených koronavirem. Denní přírůstky nakažených v Evropě se v červnu ztrojnásobily. Nejvyšší čísla vykazují například Portugalsko, Francie, Německo či Rakousko.

Organizace uvedla, že to, jak se bude vir vyvíjet a jaké bude mít charakteristiky, je zatím „nejisté a nepředvídatelné“. Uvedla, že absence opatření ke snížení přenosu zvyšuje pravděpodobnost toho, že se objeví nové varianty s různým stupněm přenositelnosti i úmrtnosti.

Evropská WHO i Evropská unie mezitím doporučily druhou posilovací dávku vakcíny pro starší lidi a zranitelné skupiny. „Vyzývám členské státy, aby neprodleně zavedly druhé posilující očkování pro všechny osoby starší 60 let a všechny zranitelné osoby, a vyzývám všechny, kteří mají nárok na očkování, aby se očkovat nechali. Takto ochráníme sebe, své blízké a zranitelné skupiny obyvatel,“ uvedla komisařka EU pro zdraví Stella Kyriakidesová.

Reklama

Doporučované