Hlavní obsah

Kolona aut s tělem zavražděného japonského expremiéra dorazila do Tokia

Foto: AA/ABACA, ČTK

Pitva odhalila, že střela vnikla Abemu do horní části levé ruky a poškodila tepny u obou klíčních kostí, což způsobilo masivní krvácení.

Reklama

aktualizováno •

Japonský expremiér Šinzó Abe byl postřelen atentátníkem v pátek dopoledne v západojaponské prefektuře Nara během politické kampaně a zraněním podlehl. Pohřeb se uskuteční v úterý.

Článek

Kolona automobilů převážející tělo zavražděného bývalého předsedy vlády Šinzóa Abeho dorazila do jeho tokijské rezidence. Tam čekali jeho spolupracovníci z Liberálnědemokratické strany oblečení v černém, aby mu vzdali čest, uvedla agentura AFP.

Atentátník, 41letý bývalý příslušník japonského námořnictva, se nepokoušel utéct a byl na místě zadržen. Podle sobotní zprávy vyšetřovatelů věřil, že Abe patřil k náboženské skupině, která přivedla jeho matku na mizinu. Útok plánoval několik měsíců.

Útočník původně zvažoval pumový útok

Útočník byl podle sousedů samotář a neodpovídal, když byl osloven. Agentura Kjódó napsala, že se domníval, že Abe patří k náboženské skupině, které přispívala jeho matka, až přišla o všechno. „Matka se zapletla s náboženskou skupinou, kterou jsem nesnášel,“ řekl podle Kjódó a dalších japonských médií Jamagami policistům. Název skupiny ale média neuvedla.

Stanice NHK informovala, že původně muž uvažoval o pumovém útoku. Policistům řekl, že si nakonec vyrobil několik zbraní z trubek a ze součástí nakoupených přes internet.

Zástupce japonského námořnictva řekl, že člověk jménem Tecuja Jamagami sloužil v námořnictvu v letech 2002 až 2005, ale nepotvrdil, že jde o střelce z Nary. V armádě prošel výcvikem a byl přidělen k dělostřelecké jednotce na torpédoborci a pak na cvičnou loď v Hirošimě.

„Ve službě členové armády cvičí s municí jednou za rok a také rozebírají a udržují zbraně. Těžko věřit, že získají dostatečnou znalost na to, aby zbraň sami vyrobili,“ sdělil zástupce námořnictva. Podle něj ani ti, kdo slouží dlouho, nevědí, jak pušku vyrobit.

Jamagami začal předloni pracovat v továrně v Kjótu na vysokozdvižném vozíku a až do letošního dubna neměl problémy. Tehdy ale z práce odešel bez povolení a řekl nadřízenému, že chce skončit, napsal list Mainiči šimbun.

V pondělí se bude konat noční vigilie a Abeho pohřeb je plánován na úterý. Zúčastní se ho jen nejbližší přátelé, informovala japonská média. Zda se bude konat nějaká veřejná pietní akce, není zatím jasné.

Útočník Tecuja Jamagami má být v neděli předveden před prokurátora.

Policie připouští bezpečnostní mezery

Policie oznámila, že pitva odhalila, že střela vnikla Abemu do horní části levé ruky a poškodila tepny u obou klíčních kostí, což způsobilo masivní krvácení.

Média a svědci poukázali na to, že při projevu, který měl Abe v rámci politické kampaně před nádražím v Naře, nebylo vidět dost členů ochranky.

Policejní velitel v Naře Tomoaki Onizuka na tiskové konferenci přiznal, že akce nebyla dostatečně zabezpečena. „Vzhledem k tomu, jak to skončilo, nemohou popřít, že tam byly problémy. Cítím velkou odpovědnost,“ řekl Onizuka.

Někdejší policejní vyšetřovatel Fumikazu Higuči řekl, že z televizích záběrů je patrné, že na místě bylo málo policistů, a s ohledem na to, že šlo o bývalého premiéra, nebyla bezpečnostní opatření dostatečná. „Je třeba vyšetřit, proč policie nechala Jamagamiho volně se pohybovat a dostat se za Abeho,“ řekl Higuči.

Další odborníci citovaní agenturou AP upozornili, že Abe měl stát na korbě auta, jak se to při takových akcích dělá, a nikoli na zemi. Organizátoři tvrdí, že se to nestihlo připravit, protože Abeho projev byl ohlášen pouze den předem.

Jamagami krátce po začátku projevu vypálil první ránu, ale netrefil se. Abe se otočil ke zdroji zvuku a v tom okamžiku padl druhý výstřel. Zasáhl Abeho levou paži a minul neprůstřelný kufřík, který zvedl strážce, jenž stál za expremiérem.

Abeho vraždu odsoudili představitelé řady zemí včetně amerického prezidenta Joea Bidena, který se v pátek telefonicky spojil s japonským premiérem Fumiem Kišidou. „Prezident Biden zavolal japonskému premiérovi Kišidovi, aby vyjádřil své rozhořčení, smutek a upřímnou soustrast v souvislosti s tragickou a násilnou smrtí bývalého premiéra Šinzóa Abeho,“ uvedl Bílý dům v prohlášení.

Reklama

Doporučované