Hlavní obsah

Komentář: Vydělá sultán na válce? Erdogan se chová jako na tržišti

Foto: Mustafa Kirazli, Shutterstock.com

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ruskou invazi na Ukrajinu pojal jako jedinečnou příležitost.

Reklama

V zájmu všech (s výjimkou Ruska) lze jen doufat, že v Ankaře sedí opravdu zkušení obchodníci z orientálních tržišť. Ti totiž nejlépe vědí, že cenu nelze šponovat donekonečna.

Článek

„Putin! Putin!“ skandovali fotbaloví fanoušci na stadionu istanbulského klubu Fenerbahce, který ve středu hostil tým ukrajinského mistra Dynama Kyjev. Ne, opravdu nešlo o upřímnou podporu ruské invaze k sousedům. Příslovečně emotivní turecké publikum se prý jen nechalo vyprovokovat ukrajinským gólem. A pokusilo se vzýváním Putina co nejbolestněji ublížit kyjevským.

Za křik ochozů se ihned omluvili jiní Turci. Že prý fotbalové hlediště není univerzitní posluchárna a kremelský boss údajně nemá sympatie celé země. Budiž.

Incident ale o tureckém přístupu k ukrajinskému konfliktu přece jen leccos vypovídá. Přecitlivělí hoši v hledišti se do provolávání Putinova jména pustili s nebývalou lehkostí. Nikdo z jindy upovídaných vládních televizí jim dostatečně nevysvětlil, kdo je agresor, s kým soucítit a proč si jejich prezident potřásá rukou právě s Vladimirem Putinem. (Jakkoli jej k pobavení celé planety viditelně ponížil, když ho na sebe nechal čekat.)

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan totiž ruskou invazi na Ukrajinu zjevně pojal jako jedinečnou příležitost. Coby zkušený kupec z orientálního tržiště hodlá zobchodovat ukrajinskou nouzi, ruskou izolaci i západní bezradnost. Jeho akcie na globálním trhu po kremelské invazi dramaticky stouply.

Aby taky ne. Jeho země kontroluje strategicky klíčový přístup do Černého moře i jeho jižní pobřeží. Je a bude přirozeným mediátorem budoucích dohod Kyjeva s Moskvou. Fakticky kontroluje vývoz ukrajinského obilí, jehož nedostatek už leckde na zeměkouli vyvolal hladové bouře.

Do budoucna to navíc bude právě Turecko, přes nějž do Evropy poputují dodávky plynu i ropy nahrazující suroviny z Ruska, se kterým už na starém kontinentu nikdo nechce mít nic společného.

Erdogan teď proto jako skutečný sultán kráčí imaginárním geopolitickým tržištěm a vybírá zboží. Chci americké stíhačky, jinak nepřipustím rozšíření NATO o severoevropské státy! A přihoďte k tomu disidenty, kteří se přede mnou ve Skandinávii schovali! A o tom, kdo z nich je zločinec, budu rozhodovat já. Povolte mi zaútočit na Kurdy při jižní hranici Turecka a mlčte, až k jejich zničení použiju západní zbraně! A vůbec, milé Spojené státy, z tohoto koutu světa zmizte. Tady budu šerifem já!

Západ zatím přikyvuje, i když slyšitelně skřípe zuby. Hlavně američtí kongresmani sotva chápou, proč mají autokratovi odkudsi ze Středomoří vydávat moderní vojenskou techniku chvilku poté, co se objímal s íránským prezidentem – jinak hlavním nepřítelem USA a Izraele. A současně kritizují Erdoganovo domácí počínání, které lze západní optikou sotva označit za demokratické.

Jinými slovy: Erdogan teď vliv i strategickou polohu Turecka prodává krajně nevybíravým způsobem. Ještě několik požadavků a Západ se začne cítit jako oběť vydírání. V zájmu všech (s výjimkou Ruska) lze jen doufat, že v Ankaře sedí opravdu zkušení obchodníci z orientálních tržišť. Ti totiž nejlépe vědí, že cenu nelze šponovat donekonečna. Že někdy už obchod není mravný, ba ani výnosný, neboť okamžitý zisk zapříčiní budoucí ztráty.

Jistě, Turecko se s Ruskem může na nějaký čas dohodnout. Dlouhodobě se ale jejich mocenské i obchodní zájmy tvrdě kříží. Na Balkáně, na Kavkaze, na Blízkém východě, ve Středomoří, o Černém moři nemluvě. Turci navíc v drtivé většině i navzdory Erdoganovým úkrokům vyznávají podobné hodnoty jako jejich středomořští bratranci a Evropané vůbec.

Omšelé teze o mostech spojujících Západ a Východ, které se v Istanbulu zhmotnily i fyzicky, navíc mají jednu odvěkou vadu. Ano, je možné na nich vybírat přemrštěné mýtné a neslevit vůbec nikomu – což ale také znamená nemít vůbec žádné opravdové přátele. Vždy ale nakonec přijdou okamžiky, kdy se po těchto mostech s gustem, z obou směrů a v co nejtěžších botách projde každý, kdo k tomu dostane šanci. A pak se „výběrčí“ nemá o koho opřít.

Reklama

Doporučované