Hlavní obsah

V Istanbulu otevřelo koordinační centrum pro vývoz ukrajinského obilí

Foto: Elena Larina, Shutterstock.com

Nakládání obilí v oděském přístavu. Archivní snímek.

Reklama

Turecký ministr obrany Halusi Akar při slavnostní ceremonii oznámil, že pokračují přípravy na vyplutí první lodě s obilím přes Černé moře.

Článek

V Istanbulu ve středu začalo oficiálně fungovat mezinárodní koordinační centrum (JCC), které má na základě dohod z 22. července mezi OSN, Tureckem, Ruskem a Ukrajinou zajistit bezpečný vývoz obilí ze tří ukrajinských přístavů.

Na Ukrajině čeká na vývoz přes 25 milionů tun obilí, připomněla agentura Reuters. Export ukrajinského obilí, které je klíčové pro řadu chudších zemí světa, se zastavil kvůli pokračující ruské invazi na Ukrajinu.

Na prvních záběrech z místa jsou vidět ukrajinská i ruská delegace a také zástupci tureckého ministerstva obrany. „Doufám, že práce koordinačního centra přispěje k dlouhotrvajícímu míru,“ prohlásil turecký ministr.

Koordinační centrum fakticky zahájilo činnost už v úterý. Pracovní tým složený ze zástupců čtyř signatářů dohod z 22. července má za úkol zajistit bezpečný vývoz obilí přes Černé moře. Všechny strany nyní uvádějí, že první loď s obilím z Ukrajiny vypluje „brzy“.

Vysoce postavený zástupce Turecka, který si přál zůstat v anonymitě, řekl Reuters, že by to mohlo být už tento týden. Termín potvrdili i zástupci Ukrajiny. Akar ve středu v proslovu uvedl, že ukrajinské přístavy „teď není nutné odminovávat“.

Náměstek ruského ministra zahraničí Andrej Ruděnko ovšem varoval, že dohoda by mohla selhat, „pokud nebudou rychle odstraněny překážky pro ruský zemědělský vývoz“. Dodal ale, že doufá, že dohoda vydrží.

Rusko pouhých 12 hodin po podpisu dohody v sobotu raketami zaútočilo na infrastrukturu klíčového ukrajinského přístavu v Oděse. Jak Moskva, která uvedla, že ničila vojenské cíle, tak Kyjev nicméně trvají na tom, že budou usilovat o dodržování smlouvy, která je prvním výsledkem diplomatických snah v nyní už více než pět měsíců trvajícím konfliktu.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované