Hlavní obsah

Rána pro prezidenta. Volby v Jižní Koreji otřásají politickou scénou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Rezignující lídr dosud vládnoucí strany Han Dong-hoon.

Reklama

aktualizováno •

Parlamentní volby v Jižní Koreji vyhrála liberální opozice. Hlavním poraženým je úřadující prezident. Předseda vlády spolu s vysokými prezidentskými úředníky již hromadně nabídli své rezignace.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Jménem naší strany, která nebyla dost dobrá na to, aby vyhrála volby, se našemu lidu omlouvám,“ cituje agentura AP dosavadního lídra vládnoucí jihokorejské strany Han Dong-hoona ze Strany lidové moci (PPP), který se po prohraných parlamentních volbách rozhodl rezignovat.

Pro stejný krok se spolu s ním rozhodl také jihokorejský premiér Han Tok-su i vysocí prezidentští poradci – s výjimkou těch, kteří mají na starosti bezpečnostní otázky. Výsledky voleb jsou totiž ranou i pro prezidenta Jun Sok-jola, v jehož rukou je do značné míry soustředěna výkonná moc.

Jun se již několik měsíců potýká s nízkou mírou popularity, protože se mu nedaří plnit svůj politický program. Voliči jsou navíc rozladěni rostoucími cenami a řadou korupčních skandálů, jejichž aktéry prezident odmítl odvolat.

Podle odborníků byly parlamentní volby v podstatě referendem o hlavě státu a nynější neúspěch Junovi pravděpodobně citelně sváže ruce na domácí scéně, přestože mu ve funkci zbývají ještě tři roky. U nové liberální vlády se svým konzervativním programem, včetně daňové či zdravotnické reformy, spíše neuspěje.

Jun již prohlásil, že bude „pokorně podporovat“ nálady veřejnosti, které se odrazily ve výsledku voleb. Zaměřit by se nyní prý chtěl na zlepšení ekonomické situace lidí a na reformu státních záležitostí.

„Vzhledem k jeho pravděpodobnému statusu chromé kachny bude pro Juna pokušením zaměřit se na zahraniční politiku, kde bude mít stále statutární moc,“ nabídl další možnost pro jihokorejského prezidenta Mason Richey, profesor z Korejské univerzity zahraničních studií v Soulu.

Ze své pozice Jun prosazoval například posílení spolupráce se Spojenými státy a Japonskem, což byl i jeho předvolební slib.

Napětí na Korejském poloostrově

Analytici varují, že se letos bude situace na Korejském poloostrově nadále zhoršovat a hrozí pohraniční střety. Plnohodnotná válka se ale podle většiny odborníků Pchjongjangu nehodí.

Dosud opoziční Jednotná demokratická strana a její spojenci by měli v zákonodárném sboru nově získat 175 mandátů z možných 300, přičemž další malá liberální opoziční strana zřejmě získá 12 křesel. Vládnoucí Strana lidové moci a její spojenci naopak obsadí jen 108 křesel.

Konečné oficiální výsledky by úřady měly ohlásit v průběhu čtvrtka.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme podrobnosti v celém textu.

Reklama

Související témata:

Doporučované