Hlavní obsah

Konflikt z Gazy se přelévá do okolí. Libanonské nemocnice jsou přetížené

Foto: A. Pushkin, Shutterstock.com

Napětí mezi Libanonem a Izraelem se v posledních měsících stupňuje. Ilustrační fotografie

Reklama

Palestinsko-izraelský konflikt vyvolává v regionu napětí. Situace se od října zhoršuje i na hranici mezi Libanonem a Izraelem, kde dochází k vojenským operacím. Z jižního Libanonu proto odchází tisíce lidí.

Článek

Střety na izraelsko-libanonské hranici probíhají již od 7. října minulého roku. Boje mezi Izraelem a libanonským hnutím Hizballáh ale v posledních týdnech zintenzivnily, a tisíce lidí se proto přesouvají na sever země. Mnohdy jim ale chybí základní věci, jako je oblečení či léky.

„Lidé potřebují oblečení, matrace i léky,“ popsal Abbás Chite z města Kfarkila na jihu Libanonu. „Když začalo těžké bombardování, nechali jsme všechno za sebou. Nemůžeme se vrátit zpět ani pro naše lékařské předpisy nebo oblečení.“ Abbás dříve pracoval v oblasti stavebnictví, nyní však nemá možnost vydělávat peníze a uživit rodinu. „Pracuji ve stavebnictví, ale se začátkem ekonomické krize se všechno zastavilo,“ dodal.

Libanon se již čtvrtým rokem potýká s vážnou hospodářskou krizí, která vedla k tomu, že dva ze tří občanů upadli do chudoby, tvrdí organizace Lékaři bez hranic. Současná vojenská eskalace situaci v zemi zhoršuje. Lidé si často nemohou dovolit zdravotní péči ani základní zboží včetně potravin. Konflikt doléhá i na nemocnice, jejichž kapacita je plná a další příliv pacientů prchajících z jihu by mohl znamenat jejich kolaps.

„Vysídlení lidé jsou nuceni opustit své domovy náhle, což někdy vede k přerušení jejich probíhající léčby. Zejména je to případ pacientů s chronickými nemocemi,“ vysvětluje lékařka Aida Hassouni, členka mobilního týmu Lékařů bez hranic.

Reklama

Doporučované