Hlavní obsah

Lhal, podváděl a teď ho viní ze 13 zločinů. Kongresman ale odejít nehodlá

Foto: Profimedia.cz

George Santos patří mezi podporovatele Donalda Trumpa. Když byl exprezident obviněný z trestného činu, objevil se nedaleko soudu na Manhattanu, aby ho podpořil.

Reklama

aktualizováno •

Republikánský kongresman George Santos se už dřív přiznal k zásadním úpravám svého životopisu. Teď ho prokurátoři obvinili z podvodů, praní špinavých peněz nebo křivé výpovědi. Rezignovat nechce, naopak se chystá znovu kandidovat.

Článek

Lhář, podvodník, vyvrhel, terč posměchu a teď i muž obviněný z trestného činu. To je snad nejznámější letošní nováček v americkém Kongresu, republikán zastupující ve Sněmovně reprezentantů jeden z nejbohatších volebních obvodů ve Spojených státech, George Santos.

Skandály se na něj valily jeden za druhým prakticky už od zvolení loni v listopadu, mandátu se pak ujal v lednu. V úterý vůči němu federální prokurátoři vznesli trestní obvinění, jak informovaly s odkazem na své zdroje stanice CNN, agentura AP nebo deník New York Times (NYT).

Ve středu ho vyšetřovatelé poslali do vazby newyorského soudu a zveřejnili obvinění. Sedm bodů se týká podvodu, tři praní špinavých peněz, jeden zpronevěry veřejných prostředků a dva křivé výpovědi před Sněmovnou reprezentantů. Podle NYT mu v případě odsouzení hrozí až 20 let vězení.

Santos podle obvinění například přesvědčoval dárce, aby poskytli peníze firmě, kterou kontroloval, a pak tyto peníze údajně používal pro osobní účely, například si kupoval designové zboží nebo platil soukromé dluhy.

Politik na zasedání soudu prohlásil, že je nevinen. Soud ho na základě kauce ve výši půl milionu dolarů propustil, ale nařídil mu odevzdat úřadům svůj pas. V případě, že bude chtít vycestovat mimo Washington, D.C., město New York a Long Island, musí požádat o svolení.

George Santos a jeho skandály

Skandály republikánského kongresmana jsme na Seznam Zprávách opakovaně popisovali.

Podle jiného z bodů během své první, neúspěšné, kandidatury do Sněmovny reprezentantů v roce 2020 podhodnotil jeden ze svých příjmů a naopak vůbec nepřiznal vysoký plat, který pobíral u investiční firmy. Nepřesnosti údajně byly i v jeho majetkovém přiznání o dva roky později, když už byl zvolen.

Velmi přikrášlený životopis

George Santos nechvalně proslul už dřív tím, že si vymyslel nebo upravil řadu detailů ze svého života. Už v prosinci vyšlo najevo, že Santos během volební kampaně, která mu vynesla místo ve sněmovně, zřejmě lhal o své kariéře, financích i rodinné historii. Republikán o sobě přitom hrdě hovořil jako o „ztělesnění amerického snu“.

Ve svém pohádkovém příběhu je totiž politik synem brazilských přistěhovalců a prvním otevřeně homosexuálním republikánem, který „urval“ křeslo ve sněmovně. Dokázal se také katapultovat z newyorské veřejné vysoké školy na zkušeného finančníka z Wall Street s rodinným portfoliem 13 nemovitostí a charitativní organizací na záchranu zvířat.

Po Santosově vítězství v takzvaných midterms ale byly zpochybněny téměř všechny části životopisu, kterým se prezentoval. Proces uvedl do pohybu článek listu The New York Times, jehož novináři mimo jiné s využitím veřejných dokumentů a soudních spisů ze Spojených států i Brazílie ověřili republikánova tvrzení.

Například firmy Citigroup a Goldman Sachs, které v politikově životopise figurují, americkému listu sdělily, že nemají žádné záznamy o tom, že by u nich kdy pracoval. Úředníci ze školy Baruch College, kterou měl Santos absolvovat v roce 2010, pak zase nenašli žádný záznam o tom, že by v tomto roce byl mezi absolventy.

Zdaleka však nejde o jediné případy „přikrášlení“ republikánova života.

Upravovat měl politik i rodinnou historii. Web CNN informoval, že Santosova tvrzení o předcích, kteří přežili holokaust jako ukrajinští židovští uprchlíci, jsou v rozporu s oficiálními záznamy o utečencích nebo rodokmeny sestavenými na genealogických webových stránkách.

Zpochybňován je pak i další politikův rodinný příběh, podle něhož měla být Santosova matka 11. září 2001 ve Světovém obchodním centru, které se stalo jedním z cílů teroristických útoků. Tato skutečnost pak měla sehrát roli o 15 let později, když zemřela na rakovinu.

Biden opět kandiduje

Současný americký prezident Joe Biden se uchází o druhé funkční období. Definitivní potvrzení přichází přesně čtyři roky poté, co kandidaturu oznámil naposledy. Seznam Zprávy podrobně rozebírají, jaké má šance na obhajobu.

Santos se většinou odpovědím na otázky o kauze vyhýbá, k určitým úpravám v životopisu se již médiím přiznal. „Nejsem zločinec, který podvedl celou zemi, vymyslel si fiktivní postavu a kandidoval za ni do Kongresu. Jsem na scéně už dlouho. Spousta lidí mě zná. Vědí, kdo jsem. Obchodovali se mnou,“ uvedl v rozhovoru s rádiovou stanicí WABC.

„Nebudu se na to vymlouvat, ale spousta lidí ve svých životopisech přehání nebo skutečnost trochu překrucuje. (…) Neříkám, že jsem se toho nedopustil,“ dodal Santos a později se přiznal i k tomu, že pro již zmiňované firmy Citigroup a Goldman Sachs pracoval pouze skrze vlastní podnik a nikoliv přímo, jak dříve tvrdil.

Republikán dále uvedl na pravou míru otázky okolo svého vzdělání. Neabsolvoval prý žádnou vysokou školu, přestože tvrdil, že má tituly jak z Baruch College, tak z New York University.

„Stydím se a omlouvám se za to, že jsem si svůj životopis přikrášlil,“ sdělil pro New York Post a dodal, že všichni v životě „děláme hlouposti“. Navzdory přiznáním však sdělil, že v Kongresu, kam ho právě i tato lživá tvrzení dostala, přesto hodlá zasednout.

Rezignovat odmítá

Veřejně se ostatní republikáni Santose často straní, jako třeba na lednové ustavující schůzi Sněmovny reprezentantů (více zde), nebo ho dokonce vyzývají k rezignaci. Přesto například schválili jeho jmenování do výborů. Strana má totiž v dolní komoře Kongresu jen křehkou většinu a i Santosův hlas je pro ni důležitý.

Ani po zveřejnění zprávy o obvinění Santose se předseda Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy nechtěl jasně vyjádřit k tomu, jestli by strana měla podpořit vyloučení newyorského kolegy ze sněmovny. „Prostuduji obvinění,“ reagoval v úterý nejvýše postavený republikán v ústavním systému na otázku CNN.

Ve středu McCarthy ale uvedl, že nepodpoří Santosovu kandidaturu ve volbách v příštím roce. „Santosovi se děje spousta věcí. Myslím, že má jiné věci, na které by se měl ve svém životě soustředit, než je obhajoba mandátu,“ řekl kalifornský politik CNN. Zároveň je připraven ho vyzvat k rezignaci, pokud se sněmovní etický výbor usnese, že Santos porušil zákon.

Někteří republikánští kongresmani Santose už k rezignaci vyzvali. „Opakuji svou výzvu kongresmanu Georgi Santosovi, aby odstoupil,“ napsal v prohlášení další newyorský kongresman Mike Lawler. Ten reprezentuje soutěživý volební obvod, který by demokraté rádi získali zpátky, což se ostatně týká i toho Santosova na Long Islandu.

Další newyorská republikánka Nicole Malliotakisová uvedla, že ji obvinění Santose nepřekvapuje, ale k rezignaci ho přímo nevyzvala. „Ráda bych ale, aby kandidoval někdo nový, protože (v takovém případě) vám můžu říct, že si to křeslo můžeme udržet, a čím dříve Santos odejde, tím dříve tam můžeme nasadit někoho, kdo není lhář,“ řekla politička, která rovněž reprezentuje jeden ze soutěživých newyorských obvodů.

Samotný Santos ale ve středu zopakoval, že rezignovat nehodlá, a naopak chce usilovat o své znovuzvolení.

Reklama

Doporučované