Hlavní obsah

Princ Harry o zabíjení v Afghánistánu: Překroutili všechno, co jsem řekl

Foto: Profimedia.cz

Z memoárů prince Harryho se ve Spojeném království stává bestseller. Prodalo se už asi 400 tisíc výtisků.

Reklama

Princ Harry zkritizoval média za to, jak v uplynulých dnech referovala o jeho vzpomínkách na zabíjení v Afghánistánu. „Vytrhli to z kontextu, ničím jsem se nechlubil,“ řekl v pořadu The Late Show na stanici CBS.

Článek

Vévoda ze Sussexu před pár dny zaplnil britská média mimo jiné citacemi ze své autobiografie Spare (Náhradník), kde odhalil, že při své druhé misi v Afghánistánu zabil pětadvacet lidí. Memoáry oficiálně vyšly v úterý, španělské vydavatelství je ale publikovalo o něco dřív a do médií tak unikly úryvky tamějšího překladu.

Britské deníky upozorňovaly, že takovéto „chlubení“ by mohlo z prince udělat významný terč teroristů (podrobněji jsme psali zde).

„Nemůžete zabíjet lidi, když je vidíte jako lidi,“ píše Harry ve své autobiografii. Vysvětluje, že právě proto bojovníky afghánského radikálního hnutí Tálibán považoval za „šachové figurky, které je potřeba ze šachovnice odstranit.“ Zabíjené povstalce prý bral jako „záporáky, kteří musejí být eliminováni dřív, než zabijí klaďase.“

V rozhovoru s moderátorem Stephenem Colbertem v pořadu The Late Show na americké stanici CBS, který se uskutečnil těsně po vydání knihy, ale princ Harry zkritizoval média, že tato jeho tvrzení vytrhla z kontextu.

„Úplně překroutili všechno, co jsem řekl. V žádném případě jsem se nechlubil tím, kolik lidí jsem zabil, to je nebezpečná lež,“ uvedl vévoda s tím, že média tím neohrozila jen jeho samotného, ale i celou jeho rodinu. „Kdybych slyšel někoho, že se něčím takovým chlubí, taky bych byl naštvaný. Je to opravdu znepokojující,“ doplnil.

Memoáry prince Harryho

Seznam Zprávy vybraly zajímavé momenty, o které se vévoda ze Sussexu s veřejností ve svých memoárech podělil.

Princ Harry se v memoárech nevybíravě pustil také do královny choti Camilly. Podle něj ochotně poskytovala britským novinářům informace ze soukromí královské rodiny, aby zlepšila svou pověst, a Harryho při tom obětovala.

Radikálně islamističtí teroristé, kteří útočili ve Velké Británii, například podle deníku The Times své činy obhajovali právě zapojením britských jednotek do války v Afghánistánu. Sám princ byl pak kvůli své vojenské službě cílem teroristů vždycky, svými vzpomínkami v memoárech ale podle bezpečnostních expertů oslovených listem Harry toto riziko zvýšil.

„Chtěl jsem snížit počet sebevražd“

Harry v rozhovoru s Colbertem své rozhodnutí oznámit, kolik lidí ve válce usmrtil, zdůvodnil tím, že chtěl být o svých zkušenostech z Afghánistánu upřímný, a dát tak prostor i válečným veteránům, aby se nestyděli sdílet vlastní zážitky. „Tím prohlášením jsem chtěl jen snížit počet sebevražd válečných veteránů,“ uzavřel.

Princova autobiografie se stala se nejprodávanější literaturou faktu ve Spojeném království vůbec. Jen za první den se jí prodalo přes 400 tisíc kusů.

Ředitel nakladatelství Transworld Penguin Random House pro deník The Guardian řekl, že ačkoli zájem o memoáry předpokládali, jejich skutečná popularita jim stejně vyrazila dech. „Pokud vím, tak jediné knihy, kterých se za první den prodalo více, jsou ty s tím druhým Harrym (Potterem, pozn. red.),“ směje se.

Reklama

Související témata:
Kniha Spare (Náhradník)

Doporučované