Hlavní obsah

Hrozby vévodkyni Meghan byly „velmi reálné“, prozradil policejní boss

Foto: ComposedPix, Shutterstock.com

Princ Harry a Meghan Markleová zdraví školáky při jejich příjezdu na zámek Cardiff. Snímek z roku 2018.

Reklama

Vévodkyně Meghan během loňského rozhovoru vyprávěla, jak coby pracující člen britské královské rodiny pomýšlela na sebevraždu. Předák londýnské policie teď potvrdil, že někdejší herečka čelila „skutečným hrozbám“.

Článek

Manželka britského prince Harryho Meghan dostávala v době, kdy byla pracujícím členem královské rodiny „nechutné a velmi skutečné“ výhrůžky. Oznámil to končící čelný představitel londýnské Metropolitní policie Neil Basu.

Stanici Channel 4 řekl, že by zcela chápal, pokud se vévodkyně ze Sussexu cítila pořád v ohrožení. „Pokud byste viděli ty věci, co psali, a dostávali je, tu rétoriku online, tak pokud byste nevěděli, co já, cítili byste se neustále v ohrožení,“ uvedl Basu.

Princ Harry a Meghan se v roce 2020 přestěhovali do Kalifornie, po dohodě se zesnulou královnou Alžbětou II. přestali plnit své královské povinnosti a přestali používat tituly Jeho a Její královská Výsost.

Loni řekli, že se během návštěv Spojeného království necítí bezpečně. Pár pak usiloval o získání policejní ochrany během pobytu v Británii, ale úřady mu nevyhověly, protože Harry ani Meghan už nepatřili mezi aktivní členy královské rodiny (více zde).

Pár si na přístup veřejnosti stěžoval dlouhodobě. Už v roce 2016, kdy oznámili svůj vztah, vydal princ Harry prohlášení, v němž kritizoval tzv. trolly ze sociálních sítí za to, že se na Meghan zaměřili, připomíná BBC.

Seriál Koruna budí diskuze

Jak moc se tvůrci musí držet historie? Kdy už seriály podle skutečných událostí napáchaly škody?

Obrovskou pozornost získal rozhovor, který vévodkyně poskytla americké moderátorce Oprah Winfreyové. Vyprávěla, jak coby pracující člen královské rodiny pomýšlela na sebevraždu, a mluvila i o údajném rasismu uvnitř královské rodiny (více zde).

Basu potvrdil, že vévodkyně dostávala výhrůžky z krajně pravicového tábora. „Měli jsme tým, který to vyšetřoval. Lidé za ty výhrůžky čelili stíhání,“ potvrdil.

V rozhovoru pro Channel 4 zopakoval, že před hrozbou „extrémního krajně pravicového terorismu“ varoval už dříve. „Když jsem v roce 2015 začal v protiteroristickém, tvořil asi šest procent naší pracovní náplně. Když jsem před patnácti šestnácti měsíci odcházel, bylo to přes 20 procent naší pracovní náplně,“ uvedl Basu.

Basu je jedním z nejvýše postavených policistů v Británii jiné než bělošské rasy. Během své kariéry měl na starosti i bezpečnost královské rodiny. Pravidelně se vyjadřoval k rasovým otázkám.

V rozhovoru pro Channel 4 kritizoval i některé představitele britské vlády, např. kvůli plánu na přesun žadatelů o azyl do Rwandy (o plánu jsme podrobněji psali zde).

Není to poprvé, co se postavil politikům kvůli jejich rasové politice. Podle deníku The Guardian to mohlo podkopat i jeho ambice stát se šéfem londýnské Metropolitní policie, případně jeho další snahy o kariérní změnu.

Reklama

Doporučované