Hlavní obsah

Královský překlep. Suvenýry k výročí Alžběty II. na trůnu se prodávají s chybou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Královna Alžběta II. na snímku k příležitosi padesáti let na anglickém trůnu v lednu 2002.

Reklama

Už 6. února oslaví královna Alžběta II. 70 let na trůnu. K té příležitosti jedna z britských firem vyrobila tisíce upomínkových předmětů, všechny ale obsahují tiskovou chybu. Oslavy královnina jubilea jsou plánovány na červen.

Článek

Více než deset tisíc hrnků, čajových souprav a ozdobných talířků vyrobených k oslavě sedmdesáti let Alžběty II. na anglickém trůnu. Na všech upomínkových předmětech je vyobrazena královna v portrétu spolu s erbem. A také tiskovou chybou, uvádí server People.

Namísto „The Platinum Jubilee“ se na spodním okraji královnina portrétu píše „The Platinum Jubbly“. Jak k chybě došlo, výrobce neví.

Generální ředitel společnosti Wholesale Clearance UK Karl Baxter, která produkty prodává, se mezitím pokusil prodat akcie společnosti. Baxter se také snaží předměty určené primárně pro maloobchodníky prodat běžným zákazníkům po méně kusech, píše BBC. Suvenýry s chybou se prodávají s 90procentní slevou.

„Co může být jedinečnějšího než naše chybně potištěné nádobí z limitované edice?“ stojí například na webu společnosti. Více než deset tisíc suvenýrů bylo podle Baxtera vyrobeno v Číně a následně odesláno do prodeje ve Spojeném království.

6. února uplyne sedmdesát let od nástupu královny Alžběty na trůn, skutečné oslavy ale proběhnou až letos v červnu. Ještě před tím má královská rodina v plánu návštěvy napříč Británií.

Počínaje 2. červnem propuknou hlavní slavnosti včetně rozsvícení majáků, bohoslužby Díkuvzdání v katedrále sv. Pavla, dostihového závodu v Epsom Downs nebo živého koncertu s názvem „Platinová párty v paláci“. K příležitosti 70. výročí také proběhne sváteční oběd a vojenská přehlídka.

95letá královna Alžběta II. se v září 2015 stala nejdéle vládnoucí panovnicí v historii Spojeného království, když překonala svou praprababičku královnu Viktorii, která na trůnu strávila 63 let a 216 dní.

Reklama

Doporučované