Hlavní obsah

„Příliš neprofesionální.“ Lukašenko vylučuje, že Putin zabil Prigožina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Repro: vk.com/concordgroup_official

Smrt Jevgenije Prigožina ruské úřady oficiálně nepotvrdily, ale i prezident Vladimir Putin o ní mluvil, jako by o ní nebylo pochyb.

Reklama

aktualizováno •

Mluvčí ruského prezidenta popřel spekulace, že by Vladimir Putin nařídil vraždu šéfa vagnerovců Jevgenije Prigožina. Ruského prezidenta se zastal i běloruský diktátor Alexandr Lukašenko. Podle něj je to klidný člověk.

Článek

„V životě udělal vážné chyby, ale dosáhl i potřebných výsledků, jak pro sebe, tak - když jsem ho o to požádal - i pro společnou věc, jako v posledních měsících,“ vyzdvihl ve čtvrtek večer ruský prezident Vladimir Putin zásluhy údajně zemřelého vůdce vagnerovců Jevgenije Prigožina.

Svého dlouholetého přítele, o němž ještě v emotivním projevu po vagnerovské vzpouře nepřímo mluvil jako o zrádci, také označil za talentovaného byznysmena.

I přes slova chvály, která Putin na Prigožinovu adresu pronesl, se Kreml vyhýbá odpovědi, jestli prezident dorazí na jeho pohřeb. „Zatím se to neví,“ reagoval v pátek na dotaz novinářů mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Poukázal na to, že není jasné, jak dlouho potrvá nezbytné vyšetřování. „Když neznáme datum pohřbu a tak dále, není možné se k tomu vyjadřovat. Můžu jenom říct, že prezident má v současnosti velmi plný pracovní program,“ citovala Peskova státem kontrolovaná agentura RIA Novosti.

Peskov zároveň označil za „naprostou lež“ spekulace, že Prigožinovu smrt nařídil Putin. „Tyto spekulace samozřejmě přicházejí z určitých kruhů na Západě,“ pokračoval.

Podcast

„Vagnerova skupina tak, jak ji známe, už neexistuje,“ tak hodnotí pád letadla, na jehož palubě měl zemřít i šéf paramilitární organizace Jevgenij Prigožin, zpravodajka britského listu Daily Telegraph pro Rusko Natalia Vasilieva.

Zároveň apeloval na to, aby se všichni v této záležitosti drželi faktů. „V tuto chvíli nemáme moc faktů, fakta se musí objasnit během oficiálního vyšetřování, které v těchto chvílích probíhá,“ dodal Peskov podle BBC.

Zodpovědnost ruského prezidenta za Prigožinovu smrt nepovažuje za pravděpodobnou ani Putinův blízký spojenec - běloruský diktátor Alexandr Lukašenko. Podle něj je Putin velmi klidný a mírný člověk, pokud jde o rozhodování.

„Takže si nedokážu představit, že by to Putin udělal, že by na tom měl vinu. Je to příliš drsná, neprofesionální práce,“ řekl Lukašenko podle státní agentury Belta, na kterou se odkazuje agentura AFP.

Lukašenko, jak sám dříve říkal, zprostředkoval dohodu, která zastavila vzpouru vagnerovců. Po bouřlivých událostech z konce června mu dokonce garantoval bezpečnost.

Ruské úřady zatím oficiálně nepotvrdily smrt Prigožina ani dalších devíti lidí na palubě letadla, které ve středu večer havarovalo v ruské Tverské oblasti. Zveřejnily pouze seznam lidí na palubě, kde figurovalo jméno šéfa vagnerovců. Jeho smrt potvrdil i telegramový účet spřízněný s žoldnéři.

Západní média citují své zdroje z amerických zpravodajských kruhů, které naznačují, že havárii způsobila exploze na palubě. Napsala to například stanice CBS News nebo deník The New York Times.

Možnost, že za Prigožinovou smrtí by mohl stát Putin, naznačil i americký prezident Joe Biden. „V Rusku se neděje moc věcí, za kterými není Putin. Ale nevím toho dost na to, abych znal odpověď,“ reagoval už ve středu na otázku ohledně havárie.

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov v pátek za tato slova Bidena kritizoval. Podle státní agentury TASS je označil za nepřijatelná. V podobném duchu jako americký prezident se vyjadřovali i další západní politici.

O tom, že by Putin měl motivaci k tomu, přikázat Prigožinovu smrt, nepochybuje ani řada západních analytiků, včetně amerického Institutu pro studium války (ISW).

„Ta obecná motivace byla v tom, že Vladimir Putin potřeboval posílit své postavení, které bylo tím pochodem na Moskvu neustále podkopáváno,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy rusista Pavel Havlíček. Odkazoval přitom na Prigožinovu vzpouru z konce června, po které Putin sliboval potrestání pachatelů, které později nepřicházelo.

Reklama

Doporučované